GÅR DET DÅRLIGT I Kina reducereS DEN DANSKE vækst betydeligt

Man kan sige når det regner på præsten så drypper det på degnen, som er Danmark. Kinas indkøb i Danmark reduceres betydeligt i en nedgang i den kinesiske økonomi, det siger bl.a. IMF og Nationalbanken der peger på Kina som nummer 4 i omsætning efter USA, Tyskland og Sverige. Så Kinas evne til at holde økonomien på ret kurs har en direkte indflydelse på vort bruttonationalprodukt og indirekte på renter m.v. Og mange danske virksomheder er afhængige af vækst i Kina, det er f.eks. Mærsk, Danfoss, Lego, Carlsberg og mange andre der kar eksport til Kina eller leverer fragt. Indtægterne fra betalings balancen udgør 50-100 milliarder kroner årligt.

Et tilbageslag i Kina kan have store konsekvenser for dansk økonomi

Kinesisk økonomi står i dag med en række udfordringer, der kan føre til lavere vækst på både kort og længere sigt. For eksempel viser beregninger, at en vækstnedgang i Kina på 1 procentpoint vil reducere væksten i dansk BNP med 0,4 procentpoint efter 1 år.

Kina er blandt Danmarks største samhandelspartnere

I de sidste 30 år har Kina haft en kraftig vækst i aktivitet og velstand og er i dag verdens 2.-største økonomi. Landet har fået stor betydning for verden og Danmark – især inden for handel og vareproduktion. Kina er nu Danmarks 4.-største eksportmarked efter USA, Tyskland og Sverige.

Kinesiske input er vigtige for dansk erhvervsliv, og nogle er særligt kritiske

Kina er den største producent og nettoeksportør af en række råvarer og produkter, hvor global nettoeksport er koncentreret på få lande. Det øger danske virksomheders sårbarhed i forhold til forsyningen af kritiske produktionsinput.

Kina er blevet en vigtig samhandelspartner med stor betydning for både danske virksomheder og forbrugere. Men der findes få analyser, der kvantificerer effekterne af et tilbageslag i Kina på dansk økonomi og kortlægger dansk erhvervslivs kritiske afhængighed af Kina. Det har Nationalbanken undersøgt med denne analyse, der belyser, hvordan et brat tilbageslag i Kina konkret vil påvirke dansk økonomi, og hvilke brancher og varegrupper der er særligt udsatte.

Hovedfigur: Kina er blevet en vigtig handelspartner for både global og dansk økonomi

Tabelnoter: Tabel omfatter både import og eksport og kilden er IMF og Nationalbankens egne tal.

TOP6 over eksport til Kina

  1. Fødevarer og landbrugsprodukter: Danmark er kendt for sine mejeriprodukter, svinekød og andre landbrugsprodukter, som er populære eksportvarer til Kina.
  2. Farmaceutiske produkter: Danmark har en stærk farmaceutisk industri med virksomheder som Novo Nordisk og Lundbeck, der eksporterer medicin og medicinsk udstyr til mange lande, herunder Kina.
  3. Maskiner og udstyr: Dette inkluderer alt fra industrielle maskiner til vindmøller. Danmark er hjemsted for nogle af verdens førende virksomheder inden for disse områder, som f.eks. Vestas.
  4. Design og livsstilsprodukter: Danmark er kendt for sit design, og mange danske design- og livsstilsprodukter er populære i Kina.
  5. Teknologi og IT: Danmark har en voksende teknologi- og IT-sektor, og produkter og tjenester inden for dette område er også en del af handlen med Kina.

Kilde: IMF, Nationalbanken
Fotokredit: Nationalbanken, stock.adobe.com

Scroll to Top