520 MILLIONER KRONER SKAL ADVOKATSELSKABET BETALE MEN DE KOMMER IKKE TIL AT BETALE

Bech-Bruun betaler rekordstor erstatning til staten FOR FEJLAGTIG ADVOKAT-RÅDGIVNING

I en historisk dom har Højesteret pålagt advokatfirmaet Bech-Bruun at betale en erstatning på 400 millioner kroner plus renter til Skattestyrelsen. Eller i alt 520 millioner kroner. Dette er den største erstatning for uforsvarlig advokat rådgivning, som et dansk advokatfirma nogensinde er blevet dømt til at betale. Steen Rode, den ledende partner i Bech-Bruun, udtrykker stor overraskelse over dommens udfald. Dog oplyser selskabet selv, at de ikke kommer til at betale fordi deres forsikring skal betale. Østre Landsret havde ellers frikendt advokatselskabet for betaling, men tilbage virker det som om advokatselskabet har de hjulpet en bank til svindel.

SVIGAGTIG ADVOKAT RÅDGIVNING ER Baggrund for sagen

Sagen drejer sig om Bech-Bruuns rådgivning til den tyske bank North Channel Bank i 2014. Rådgivningen omhandlede refundering af tilbageholdt skat ved aktieudbytte. Det kom senere frem, at Danmark var blevet svindlet for over 12,3 milliarder kroner i flere sager, hvor en lignende metode blev anvendt.

Højesterets dom

Højesteret kritiserede Bech-Bruun for at have rådgivet banken om transaktioner, der var i strid med reglerne. Dommen blev set som en vigtig markør for grænsen i sager, hvor advokater rådgiver klienter, der planlægger kriminalitet. Søren Bergenser, en specialist i erstatningssager, påpeger, at dommen vil blive nærlæst mange steder.

Reaktioner på dommen

Skattestyrelsen udtrykker tilfredshed med dommen, som de mener fastlægger normen for ansvarsfri rådgivning fra advokater. Steen Rode fra Bech-Bruun betegner dommen som uventet hård og påpeger, at firmaets forsikringsselskab vil dække erstatningsbeløbet.

Betydning for advokatstanden

Martin Lavesen, formanden for Advokatrådet, understreger sagen betydning for hele advokatstanden. Advokatrådet vil især fokusere på dommens betydning for advokatetisk ansvar og de fremtidige disciplinære konsekvenser for advokater og advokatvirksomheder.

Konklusion

Dommen mod Bech-Bruun markerer en vigtig udvikling i forhold til ansvar og etik inden for advokatbranchen. Den sætter nye standarder for, hvad der forventes af juridisk rådgivning, især i sager med potentielt kriminelle undertoner. Denne sag vil sandsynligvis få langtrækkende konsekvenser for advokatbranchen i Danmark.

Kilder

  • Børsen herunder Udtalelser fra Steen Rode, Søren Bergenser, og Martin Lavesen
    Fotokredit: Advokat og Revisor Samvirket
Scroll to Top