Youtube vinder i EU’s Højesteret vedr. kunstneres indhold og rettigheder

Atter vinder Youtube i en domstol, her som et led i de mange retssager mellem EU og Youtube og Google. EU’s Højesteret er nemlig netop afgjort til fordel for Google og dermed Youtube.

»As currently stands, operators of online platforms do not, in principle, themselves make a communication to the public of copyright-protected content illegally posted online by users of those platforms,« er sammenfatningen af kendelsen.

Siger EU’s Højesteret

»However, those operators do make such a communication in breach of copyright where they contribute, beyond merely making those platforms available, to giving access to such content to the public,« blev det oplyst fra dommerne.

Forsvaret fra YOUTUBE lød klart, som helt undgår Ophavsretslige spørgsmål:

»YouTube is a leader in copyright and supports rights holders being paid their fair share. That’s why we’ve invested in state of the art copyright tools which have created an entirely new revenue stream for the industry. In the past 12 months alone we have paid $4 billion to the music industry, over 30% of which comes from monetised user generated content,« sagde den kontroversielle video og TV streaming tjeneste.

Dermed er der sat et foreløbigt punktum fordi YOUTUBE har forsvaret sin position som platform der IKKE ER ANSVARLIG for enhver ophavsret f.eks. ulovlige film, musik og kunstnerisk indhold. Youtube har haft succes med at sige, at de nok skal fjerne ulovligt indhold, på samme måde som pligten til at fjerne hadefuldt og voldeligt indhold.

Der skal være et fælles fundament i hele EU for den slags sager, for der er ingen der er i tvivl om at vi alle ønsker at beskytte de rettigheder der findes i form af copyright. Krænkelser burde ideelt set være udgivers ansvar, sådan som det var med aviser, men det er nu ændret.

“Nu har vi et system hvor Youtube er synonym med Pirate Bay.”


Sidstnævnte er ulovligt, men Youtube er ikke.” siger Managing Partner Michael Rasmussen, der fortsætter. “Rettigheder bør alle parter beskytte og forsvare aktivt, og det er nemmest ved kilden. Ovenikøbet er Google’s afregningssystem således indrettet, at kriminelle kan tjene penge på ulovligt indhold.”

“Vi som forbrugere kan jo straffes ved at benytte YOUTUBE, vi kan jo sammenligne det med kriminelt indhold på Youtube, og dommen forsvarer Google, der jo netop udbetaler penge til kriminelle. I stedet for at kræve af hele verdensbefolkningen skal kunne skelne mellem ulovlig og ulovligt indhold, går Google fri og forbrugerne straffes. Alle andre tjenester f.eks. i pornobranchen er forpligtet til at fjerne ophavsretsligt beskyttet indhold.

Eftersom Google kan dermed ligestilles med en hæler, der ovenikøbet betaler sin indholdsleverandør for klik og annonceindtægter ved at se det ulovlige indhold, hvorfor man med rette kan dømme Google og Youtube til at medvirke til ulovligheder og betale for det samtidigt.

Google har i forvejen problemer med ophavsret i enhver forstand. Jeg kan udgive fortrolige oplysninger i månedsvis og endda få penge for det, mens andre der overtræder simple forståelige love får bøder og skal betale erstatning.

Med denne kendelse er der jo frit slag for platforme for pædofile, kriminelle, bombeopskrifter og enhver overtrædelser af GDPR. Alt kan publiceres, også alt der er ulovligt, mens Google tjener penge på at distribuere det.

Havde det været pædofilt indhold var sagen afgjort på en anden måde” slutter Michael Rasmussen, der er skuffet over at kunstnere atter en gang lider et nederlag. Også sidste år hvor Google under forhandlingerne med rettighedshaverne nordiske hub, Polaris, på vegne af Koda, Teosto (Finland), Tono (Norge) og Stef (Island). Her lukkede Youtube for alt nordisk indhold. Og det viser jo at et monopol er egenrådigt og selv bestemmer hvad de vil betale for de i forvejen fattige kunstneres rettigheder.


Digitale tjenester bør underlægges og behandles ens, i et EU, hvor det er EU der accepterer hvad der er lovligt eller ej, f.eks. via en fælleseuropæisk rettighedstjeneste der forhandler lige vilkår for alle.

Youtube havde krævet 70 procents midertidig nedgang i betalingen og men Koda sagde nej til dette og endte med at den samlede betaling til komponister og sangskrivere i er gået op. Aftalen mellem rettighedshavere er meget belejligt for Youtube hemmelige. Desværre er alle aftaler med internationale techgiganter er underlagt fortrolighedsklausuler.

At noget er hemmeligt vidner jo om at konkurrencestyrelsen og EU bør gribe ind straks og forbyde hemmelige aftaler på europæisk territorium. Men aftalen indeholder nu også at danske komponister og sangskriveres musik i resten af Europa, Mellemøsten, Afrika og dele af Asien.

»The core question is and remains whether the platform is in a rather passive role (no liability) or in an active role (liability). There is a fine line between those two roles. With today’s ruling, the domestic courts will be able to build on more guidance from Luxembourg where to draw the line between the good ones (platforms) and the bad ones”

Advokat Nils Rauer ved advokatfirmaet Pinsent Masons i sin udtalelse til Reuters


Har du problemer med Copyright, misbrug og kopiering kan vi indbringe sagen retsligt overfor enhver myndighed eller domstol over det meste af verden. Ring 32177777 lokal 240 for mere information.