Rumænien tilbud: 1% skat på 3.750.000

Rumænien er en anerkendt suveræn stat i det sydøstlige Europa. Landet grænser op til Sortehavet, Bulgarien, Ukraine, Ungarn, Serbien og Moldova. Landet har et areal på 238.391 km² og et tempereret-fastlandsklima. Arealmæssigt er Rumænien det niende største medlem af EU. Hovedstaden og den største by, Bukarest, er med sine 2 millioner indbyggere den sjette største by i EU.

Der er således attraktive boligpriser, byggepriser og Europas laveste skat med 1-3% på op til 500.000 Euro for alle iværksættere. Tidligere var dette beløb 1 million euro, som mange af vores kunder har nydt godt af. Lønnen er på 2.220 kr. pr. måned. Udbytteskatten er på kun 5% fra andre virksomheder i verden.

Ring 32177777 for mere info hos Steen Clausen (Aarhus), Carsten Kristensen (Østerbro) eller Michael Rasmussen (Herlev)

Skattesystemet der regnes for Europas mest attraktive

Rumæniens skattesystem har udviklet sig betydeligt i de senere år for at blive mere konkurrencedygtigt og erhvervsvenligt, hvilket giver forskellige fordele for virksomheder, der opererer i landet. Virksomheder kan drage fordel af gunstig selskabsbeskatning, incitamenter til at ansætte lokalbefolkningen og en række støtteforanstaltninger for at stimulere investeringer og økonomisk vækst. Alene det af udbytteskatten er på 5% tiltrækker næsten alle typer af investorer.

Selskabsbeskatning

Rumænien har en selskabsskattesats på 16%, hvilket anses for lavt sammenlignet med andre europæiske lande. Desuden kan mindre virksomheder med indtægter på under 1 mio. EUR vælge en lavere skattesats på 1 % eller 3 % af omsætningen, afhængigt af antallet af ansatte. Der skal blot 1 ansat til for at opnå 1% i skat.

Ansættelse af lokale

Advokat og Revisor Samvirket har lavet mere end 1.000 ansættelseskontrakter for danske selskaber som ansætter rumænere, også for dem der arbejder andre steder i Europa uden ArbejdsUdleje reglerne f.eks. i Danmark er trådt i kraft.

Ved ansættelse af lokal arbejdskraft skal virksomhederne overholde flere skatte- og socialsikringsregler, herunder:

 1. Indkomstskat: Arbejdsgivere skal tilbageholde og betale en personlig indkomstskat på 10% af medarbejdernes bruttoløn.
 2. Sociale sikringsbidrag: Arbejdsgivere og arbejdstagere er forpligtet til at bidrage til socialsikringssystemet. Den samlede bidragssats udgør 35% (25% af arbejdstageren og 10% af arbejdsgiveren) af arbejdstagerens bruttoløn.
 3. Sundhedsforsikringsbidrag: Arbejdsgivere bidrager med 5,2%, og medarbejdere bidrager med 10% af medarbejderens bruttoløn til sundhedsforsikring.
 4. Arbejdsløshedsforsikringsbidrag: Arbejdsgivere bidrager med 0,5%, og arbejdstagere bidrager med 0,5% af medarbejderens bruttoløn til a-kassen.

LAVESTE LØNNINGER I EUROPA

Lønningerne i Rumænien er virkelig lave, hvis man sammenligner med lønningerne i de førende europæiske økonomier… Timelønomkostningerne i Rumænien er omkring 5 Euro / time, hvilket repræsenterer 1/5 af EU-gennemsnittet.

Den mindste lovlige løn (brutto …) er 1450 Lei, noget omkring 300 Euro / måned! Vigtigt at sige, er, at ansættelseskontrakter er yderst fleksible i Rumænien.

 • Lovbestemt mindsteløn: ca. 300 Euro, svarende til kr. 2.220 kr. ved halvtidsansættelse
 • Dertil skal tillægges et mindre CEmployee bidrag betalt af virksomheden: ca. 2,25% !

Beregn den månedlige løn for 30 timer om ugen:

Månedsløn=20,625 RON per time×120 timer=2.475 RON. Dette svarer til 3.712,50 DKK, baseret på en omtrentlig vekselkurs på 1 RON til 1,50 DKK.

Stiftelse af SRL selskaber (FORMATION SRL I BUKAREST)

Vi opretter SRL (Societate cu Răspundere Limitată) som er et selskab med begrænset ansvar i Rumænien. Det er en relativt ligetil proces, men på grund af notarer og langsom myndighedsreaktion kan en stiftelse tage indtil 3 måneder. Derfor kan det overvejes at overtage et skuffeselskab, altså et allerede stiftet selskab.

Advokat og Revisor Samvirket tilbyder virksomhedsdannelse, juridisk bistand, regnskabstjenester og virtuelle kontorløsninger. Ved at bruge disse tjenester kan iværksættere nemt at dine virksomheder i Rumænien og navigere mere effektivt i de lokale lovgivningsmæssige rammer, også i forhold til myndighedskravene som vi er vant til at betjene

Afslutningsvis tilbyder Rumænien et gunstigt skattesystem og forskellige fordele for virksomheder, hvilket gør det til en attraktiv destination for virksomheder, der ønsker at udvide eller etablere en tilstedeværelse i Europa. Man kan f.eks. lave en virksomhed i Tyskland og høste store fordele i Rumænien. Af de lande vi anbefaler til dette er Tyskland, Holland, Malta, Andorra og f.eks. staten Delaware i USA.

Leveomkostninger

Ved at forstå skatte- og ansættelsesreglerne og udnytte tjenesterne fra SRL advokatselskaberne kan iværksættere med succes navigere i det rumænske forretningslandskab uden at kunne snakke sproget, og alting er billigt her – et godt måltid med en flaske vin f.eks. 125 kr. På en 5 stjernet restaurant stiger prisen markant til ca. 300 kr.

Supermarkedspriser er de billigste i EU, men til gengæld i langt højere fødevarekvalitet end vi er vant til og for det meste økologisk eller biodynamisk. Det smager af noget. Tomat og agurk f.eks. er kraftfulde med smag, fordi man her bruger de velkendte gamle sorter, hvorved de oprindelige bitterstoffer forbliver i grøntsagerne. Flere magasiner beskriver at man lever mindst dobbelt så sund i et dejlig klima til under 1/4 af prisen i Danmark.

Kontoromkostninger for kontorrepræsentation

Omkostningerne ved at leje sin egen kontoradresse i hovedstaden kan det koste ca. 1.400 kr. pr. måned. Dette inkluderer lokal repræsentation, som er nødvendig i forhold til ansættelser, lønninger og evt. regnskabsservice. Vi har i 27 år haft Rumænien som partner med vore egen faste advokat i Bukarest. Hun hjælper vore virksomheder med løst og fast lige fra Au-Pair til f.eks. køb af sommerhus.

Afhængigt af adressen kan der komme mindre servicegebyrer, men generelt koster advokatens rådgivning eller arbejde for en fuld time 500 kr. Så regn med 3.000 kr. årligt til hans/hendes repræsentation og arbejde. Men er det alene en adresse uden yderligere forbrug af sådanne ydelser er der INGEN merpris for advokater.

Kontoromkostninger for ejet kontor

Omkostningerne ved at leje kontorlokaler i Rumænien varierer afhængigt af ejendommens placering, kvalitet og størrelse. I centrale forretningsdistrikter kan omkostningerne variere fra € 12 til € 20 pr. Kvadratmeter pr. Måned. For et lille kontor, der er egnet til en person i et år, kan omkostningerne variere fra € 1.500 til € 3.000, eksklusive forsyningsselskaber og vedligeholdelsesgebyrer.

Man kan her overveje at købe en Villa billigt i stedet, da mange villaer har en erhvervsafdeling i stuen mens man selv bor på toppen eller udlejer ejendommen, men bibeholder adressen. Det er der gode penge i. Vi har pt. solgt. mere end 150 lejligheder og villaer i og omkring Bukarest og for dem der ønsker havudsigt i hav regionen der ligger ca. 110 km. fra Bukarest.

Hvorfor registrere en Srl i Rumænien?

Rumænien er verdenskendt for skattebesparelser, lave lønninger, lave regninger, intet bureaukrati, fantastisk skattevæsen, moderne banktjenester, top 3-4 internethastigheder i verden og meget mere ….

Årsager til, at du skal registrere dit SRL i Bukarest, Rumænien…

Ifølge den generelle makroøkonomiske situation i nationen ser Rumænien ud som det bedste sted i Europa at registrere en SRL og drage fordel af de mange strategiske faktorer, iværksættere ser efter for at nå bedre forretningsmål!

Virksomhedsejer kan drage fordel af den fantastiske iværksætter skatteordning med 1 MIO EURO til en skat på 1-3% og med de laveste lønninger er det nemt at etablere virksomheder. Dividende beskatning er kun på 5% i Rumænien hvilket alene tiltrækker mange Holding Selskaber indenfor resten af verden.

Samlet set er det derfor attraktivt at etablere sig i Rumænien. De fleste selskaber vi etablere i Rumænien er byggeselskaber, finansselskaber, finansforeninger, Holding selskaber, ejendomsselskaber med portefølje i Norden, rekrutteringsfirmaer, transportselskaber, Speditionsvirksomheder, håndværkere, internethandel, konsulenter, kryptovaluta virksomheder og meget mere.

Rumænien har som land et af de hurtigst voksende BNP i verden og er på TOP 3 globalt for internetforbindelser, og dertil kommer at de er førende i EU indenfor software og it-tjenester  i Europa. Det er både datasikkerhed, webshop udvikling, programmering og ransomware udbydere m.v.

STOR MAKROØKONOMISK SITUATION

Fakta er, at Rumænien i dag er det land med den stærkeste økonomiske vækst i hele Europa (og en af de første i verden …), bare under hensyntagen til parametre som “BNP-vækst”, “skatter”, “Offentlig gæld” og “Inflationært pres” …
I 2017  voksede Rumænien med 6,1%, mens Tyskland  kun voksede med 2,2%…

 • Officielt BNP 2017 i Rumænien: 6,1% (Sorce Eurostat)
 • Økonomisk prognose år fremover: stabil (Sorce Eurostat)

LAVESTE SKATTER I EUROPA!

En af de mest konkurrencedygtige skattestyrelser i verden … Med en selskabsskat så lav som 1% og udbytteskat på kun 5% vil din opstart i Rumænien have en stærk konkurrencefordel mod dine europæiske konkurrenter! Dertil kommer at du selv kan få udbetalt løn, udbytter og dividende eller gevinster på under 10% og i mange tilfælde beskattes du i ethvert tilfælde på max 10%. Med den attraktive udbytteskat på 5% slår Rumænien alle andre EU lande. Advokat og Revisor Samvirket har med succes startede boligbyggeselskaber, finansselskaber, rekrutteringsvirksomheder og mange virksomheder indenfor transport, service og supportvirksomheder.


MODERNE OG EFFEKTIVT BANKSYSTEM DER RENT FAKTISK SAMARBEJDER MED KUNDERNE

I Rumænien opererer de vigtigste internationale og europæiske bankkoncerner, men der er også lokale giganter, hvilket betyder, at systemet i dag matcher de internationale standarder og giver alle de garantier og værktøjer, som udenlandske investorer forventer at finde. Vi har velhavere et særdeles gunstigt Private Banking system, der består af særlige fordele i forhold til Norden, Tyskland, England og Spanien.

 • Verdens største banker har altid været I Rumænien
 • Avancerede finansielle og internetbankværktøjer
 • Udbredt dækning på hele det rumænske område og i alle nabolande
 • Advokat og Revisor Samvirkets samarbejdspartnere er HSBC, CITYBANK, ING, COMMERZBANK, DEUTSCHE BANK

LAVPRISFLYSELSKABER

Enhver større by i Rumænien har en international lufthavn, med forbindelser til alle de vigtigste europæiske destinationer garanteret af lavprisselskaber, såsom Wizz Air, Ryanair og Blue Air! Det har aldrig været nemmere at arrangere en rundrejse til/fra Rumænien! Fra Danmark kan du flyve tur/retur for 99 kr. i tilbudsperioder (Kun hoved lufthavnen i Bukarest). Skal du flyve kan du bruge denne tommelfingerregel. Men der udover er alle de største flyselskaber i verden med ruter til Bukarest, også fra jyske lufthavne.

 • Wizzair er det billigste lavprisselskab…
 • Ryanair er det næstbilligste lavprisselskab…
 • Blue Air er det tredje billigste lavprisselskab…

TOP INTERNETFORBINDELSER

I øjeblikket Rumænien er bedømt som den tredje – fjerde bedste nation i verden for internetforbindelse hastighed, med topydelser såsom Timisoara-distriktet, som er anden i verden for downloadhastigheder (ca. 10 gigabyte per sekund …)!

 • Adsl gennemsnitshastighed er omkring 500 Mbit / s
 • Toppen af hastighed er X x 10 Gbits/s
 • Udbredt diffusion af WiFi-forbindelse overalt, for det meste gratis…

SelskabsSTIFTELSE OG OM ret/handelsret i Rumænien

Komplet aktieselskab og aktieselskabsopsætning. Vores team af 2 rumænske advokater kan yde dybdegående juridisk bistand på disse forretningsformer, som generelt vælges af lokale og udenlandske investorer, der er interesseret i selskabsdannelse i Rumænien.  

Vores advokater kan også repræsentere forretningsmænd i at starte andre typer virksomheder, der er foreskrevet i den nationale lovgivning.

Investorer, der ønsker at åbne en virksomhed i Rumænien, har andre muligheder udover de 2 virksomhedstyper, der er præsenteret ovenfor.

De kan drive en virksomhed i dette land gennem en filial eller et datterselskab, og de har også mulighed for at oprette et partnerskab (generelt partnerskab eller begrænset partnerskab). Den rumænske lovgivning regulerer også enkeltmandsvirksomhed, som er den enkleste form for virksomhed.

For hver af disse virksomhedstyper er proceduren for selskabsinkorporering i Rumænien den samme, men kravene kan være forskellige. For eksempel, i tilfælde af et selskab oprettet som et partnerskab, er der ingen kapitalkrav.

Det samme gælder for en filial. På den anden side vil et selskab, der opererer som et aktieselskab, kræve en kapital på mindst EUR 25.000. For generelle SRL selskaber har vi pt. ikke et kapitalkrav, men der kan være fordele ved ansættelser af lokale rumænere som er særdeles billige i en månedsløn fra 3.000,- med det hele hvormed du opnår 1-3% skat ved og bemærke efter ALLE regninger er betalt.

Etablering af rumænske filialer af udenlandske virksomheder, der kan registreres uden status som juridisk person. Investorer kan anmode om vores advokaters rådgivning om de dokumenter, der skal  fremlægges, når man åbner en rumænsk filial, samt om de trin, der skal gennemføres med de lokale myndigheder for virksomhedsdannelse i Rumænien.

Vi yder hjælp til at opnå tilladelser og licenser, der er nødvendige for at drive forretningsaktiviteter i Rumænien.  Vores team af rumænske advokater fra kan præsentere de typer forretningstilladelser og licenser, der normalt kræves efter virksomhedsdannelse i Rumænien.  Vi kan som advokater også give oplysninger om de omkostninger, der er forbundet med udstedelse af licenser og autorisationer, samt om de institutioner, hvor investorer skal ansøge.

Erfaring fra mere end 1.000 ansatte

Afhængigt af arten af den økonomiske aktivitet, der udvikles i Rumænien, kan investorer pålægges at indhente flere licenser og tilladelser til deres nystiftede virksomhed.

For eksempel i tilfælde af en virksomhed, der driver forretningsaktiviteter i byggesektoren, kan der kræves adskillige tilladelser og certifikater, især når man starter et greenfield-projekt, CO2 kvote forhandlere, energi forhandlere i EU med hovedsæde i Bukarest, solcelle farme eller energi projekter. Dette er årsagen til at mange Fintech virksomheder køber selskaber af os.

Indenfor rekrutterings- og byggebranchen har vi etableret selskaber der nu har mere end 1.000 ansatte og bygget mere end 10.000 huse. Og det er os der laver alle ansættelseskontrakter, leasing og finansiering.

Nogle af de institutioner, der er involveret i udstedelsen af tilladelser og certifikater, er følgende: Office for Cadaster and Real Estate Registry, Ministeriet for Regional Udvikling og Bolig eller Regional Environmental Protection Agency. Andre institutioner kan også være involveret, f.eks. ved tilslutning til energi- eller vandforsyningen. Vores team af rumænske advokater kan præsentere flere oplysninger om dette emne. Dertil kommer at vi har 3 rumænere som er tidligere advokater i Rumænien, men som nu bor i Danmark.

Fusioner og opkøb

Vi er på hjemmebane med Fusioner, Spaltninger og overtagelser samt andre omstruktureringer af virksomheder på det rumænske marked. Vi har de rumænske tilladelser til dette som et Advokat Samvirke og desuden den nødvendige juridiske ekspertise til at repræsentere investorer i de trin, der er forbundet med fusioner og overtagelsesprocedurer, efter lovgivningen på området med hensyn til omstrukturering af en lokal virksomhed.

Vi er dermed også godkendt af det rumænske finanstilsyn.

Konkurs og virksomhedsopløsning

Vores advokatfirma i Rumænien yder også juridisk bistand til likvidationsprocessen for de virksomheder som har behov herfor. På samme måde som i Danmark er man beskyttet med den kapital som selskabet råder over på konkurstidspunktet og man hæfter alene for den indskudte kapital, men aldrig privat.

Fast ejendom i Rumænien

Den henviser til de procedurer, der anses for absolut nødvendige for sikkert at købe en ejendom i Rumænien. Vi anbefaler rumænske statsborgere såvel som udenlandske personer at udføre due diligence-procedurerne, når de køber enhver form for fast ejendom i dette land (industriel, bolig, kommerciel) og at anmode om juridisk rådgivning om selve salgskontrakten. Markedet har særdeles gunstige priser på luksuslejligheder og luksusvillaer, som er fra 500.000 danske kroner med udsyn til sneklædte flotte bjerge eller havet.

Vores team af advokater kan repræsentere udlændinge i alle procedurer vedrørende køb af en ejendom. Vi kan hjælpe dig med enhver form for ejendom designet til boligformål.

Selvfølgelig kan du altid kontakte os i det tilfælde, hvor du ønsker at købe en ejendom, der vil blive brugt som hovedkvarter for en virksomhed eller en, der vil blive brugt til industrielle formål.

Retssager

Vi er specialiseret i komplekse ejendomsretssager. Vores team af rumænske advokater er  parat til at repræsentere fysiske personer og juridiske enheder, der er involveret i retssager om fast ejendom, erhvervsmæssige eller privatretslige forhold. Generelt har vi i 27 år ikke oplevet at assistere nogen, men så ved du at vi kan.

Bistand & forhandling

Vi yder bistand og repræsentation i forhandlingsfasen og offentlige notarprocedurer i forbindelse med køb af fast ejendom. Vi kan tilbyde rådgivning om de dokumenter, der skal underskrives med den rumænske notar, samt om de obligatoriske bestemmelser, der skal indgå i ethvert køb af fast ejendom. Notarer er lidt specielle og det kan godt tage op til 3 måneder for notaren, men det er her vi kommer ind i billedet, da vi simpelthen kører over til ham/hende og venter.

Beskatning i Rumænien

Skatterådgivning

Vi har et indgående kendskab til skatterådgivning og om eventuelle rumænske skatte– og beskatningsmetoder.  Vores advokater i Rumænien kan tilbyde skatterådgivning i forbindelse med beskatning af både fysiske og juridiske enheder.

Investorer kan også anmode om oplysninger om beskatningen af et udenlandsk fast driftssted,  der opererer på rumænsk område. Med hensyn til beskatning af virksomheder er følgende skatter tilgængelige i Rumænien:

 • den almindelige selskabsskat anvendes med en sats på 16%
 • en mikrovirksomhed i Rumænien nyder godt af lavere skatter, hvis dens årlige indtægter højst er på 1 mio. EUR
 • et mikrofirma, der ansætter mindst 1 medarbejder, beskattes med en sats på 1% af sin indkomst
 • en rumænsk mikrovirksomhed,  der ikke har ansatte, beskattes med en sats på 3 % af sin årsindkomst
 • Almindelig A-Skat i Rumænien er på 10%
 • beskatningen af udbytte sker med en standardsats på 5%, og husk at alle dividender, hjemtagelser, gevinster, udlodninger og udenlandske udbytter beskattes med 5-8% for virksomhed og for private med max. 10%.
 • En lavere kildeskat på udbytte finder dog anvendelse med en sats på 1% i tilfælde af indtægter fra spilaktiviteter og her er spil ret bredt defineret f.eks. som Kryptovaluta, Aktier, Anparter og meget andet.

Skatteplanlægning

Planlægning for minimering af skatter repræsenterer en lovlig metode, hvorigennem virksomheder har ret til at reducere deres samlede beskatningsniveau. Vores rumænske advokatfirma kan rådgive om de vigtigste metoder, der anerkendes i den rumænske skattelovgivning (for både fysiske personer og juridiske enheder).  Vores advokater kan også give oplysninger om de trin og dokumenter, der er nødvendige for momsregistrering i Rumænien.

Ejendomsskatter

De skatter, der er involveret i ejerskab og overdragelse af fast ejendom, kan præsenteres udførligt af vores team af rumænske advokater. Vores advokater kan  præsentere lovgivningen om dette spørgsmål og kan give oplysninger om, hvilke typer skatter der skal betales af køberen, og hvilke af sælgeren.

Andre juridiske tjenester i Rumænien

Vores advokatfirma kan hjælpe dig med aspekter relateret til advokat inkasso. Vi er autoriseret af Experian. Gennem vores tjenester kan vi som et lokalt firma inddrive deres gæld fra fysiske personer og juridiske enheder, kunder eller forretningspartnere. Investorer kan anmode om rådgivning om de vigtigste typer inkassoprocedurer, der kan anvendes i dette tilfælde. Endelig kan vi stille konkursbegæringer og anmelde til politiet ved oprettelse af en politianmeldelse.

Intellektuel ejendomsret, IP KRÆNKELSER

Vi kan tilbyde information om aspekter af IP-retten, såsom varemærker, opfindelser, patenter og brugsmodeller. Vi kan repræsentere virksomheder eller fysiske personer, der er interesserede i at beskytte deres intellektuelle ejendom på rumænsk territorium og i nabolandene,  og kan også tilbyde rådgivning om de vigtigste rettigheder, virksomheder har, når deres varemærke blev registreret her. Vi har også en stærk politimæssig og/eller toldmæssig indsats mod krænkere. Her kører vi med dommer ud sammen med politiet og afholder retssagen på stedet som en hemmelig bevissikring og eller politiundersøgelse.

Professionel juridisk OG SKATTEREVISOR rådgivning til internationale firmaer

Vi tilbyder professionel indledende juridisk rådgivning og rådgivning, så du kan oprette din nye virksomhedsregistrering i Rumænien bedst muligt! I disse præliminære trin vil vores advokater analysere din forretningsidé, diskutere med dig om den mest passende virksomhedsstruktur afhængigt af kompleksiteten af dit forretningsprojekt. Når vi har afsluttet den foreløbige analyse, begynder vi at udarbejde alle de juridiske papirer, som memorandum og vedtægter, juridiske dokumenter til banken og så videre…

JURIDISK RÅDGIVNING EFTER BEHOV

I løbet af den førnævnte indledende rådgivning kan du have brug for mere dybdegående analyse for at håndtere komplekse operationer, eller du kan have brug for at blive bistået i tvister, salg eller erhvervelse af aktier, etablering af Joint Ventures. Vi er altid tilgængelige for dig, for at yde al den nødvendige support til korrekt at forblive i kontrol med ethvert muligt fremtidsscenarie! For danske advokater er prisen 1.500,- og for rumænske advokater er prisen ca. 500,-


RETTIDIG OMHU

Hvis du har brug for (af en eller anden mulig grund…) at begynde at undersøge noget relateret til stiftelser, ejendomme, dokumenter og certifikater, ejerskab, pant-verifikation eller verserende retssager vil vi med glæde hjælpe dig, kontrollere sagen og give en detaljeret skriftlig rapport om de udførte revisioner.


KONTRAKTER (ALLE TYPER)

Når det kommer til behovet for at indgå en kontrakt, enhver form for kontrakt, skal du være helt sikker på at håndtere en enkelt detalje på den bedst mulige måde … Vores advokatfirma vil være sammen med dig for nøje at vurdere enhver omstændighed for at garantere, at dine interesser vil blive ordentligt beskyttet!


VAREMÆRKER OG IMMATERIELLE RETTIGHEDER

Registrering af et varemærke og / eller beskyttelse af dine intellektuelle ejendomsrettigheder er altid en delikat procedure, overalt, og det er derfor, det er tilrådeligt altid at engagere sig i disse procedurer og stole på ekspertadvokater, som vil finde den bedste juridiske måde at beskytte dit brand og / eller image mod dine konkurrenter!

Her er en lokal oversigt over styrken i de lokale banker i forhold til aktivmassen i 2021:

Opgørelsen er genereret af Steen Clausen den 12.09.2021. Mange af de omtalte banker er ejet af internationale storbanker.

RankBank name (local) not owner:CountryAssetNet
1Banca Transilvania SARomania25415362.3
2Banca Comerciala Romana SARomania18105280.0
3Zagrebacka Banka d.d.Croatia17603266.9
4Privredna Banka Zagreb d.d.Croatia13906148.2
5BRD – Groupe Societe Generale SARomania13619260.0
6UniCredit Bulbank ADBulgaria12756160.5
7Nova Ljubljanska Banka d.d.Slovenia12700208.4
8DSK Bank ADBulgaria12482201.2
9Raiffeisen Bank SARomania12022160.2
10ING Bank N.V. Amsterdam – Branch BucharestRomania11965212.8
11Erste&Steiermarkische Banka d.d.Croatia10998112.6
12CEC Bank SARomania1028674.5
13UniCredit Bank SARomania10197129.9
14Nova Kreditna Banka Maribor d.d.Slovenia9945108.9
15United Bulgarian Bank ADBulgaria794187.5
16Eurobank Bulgaria ADBulgaria740986.5
17OTP Banka d.d.Croatia657583.9
18Banca Intesa ADSerbia634188.2
19First Investment Bank ADBulgaria576251.2
20OTP Banka Srbija AD (formerly known as Vojvodjanska Banka AD)Serbia566149.0
21KBC Bank Bulgaria EAD (formerly known as Raiffeisenbank (Bulgaria) EAD)Bulgaria554265.2
22Raiffeisenbank Austria d.d.Croatia552459.7
23Unicredit Bank Srbija ADSerbia457750.0
24NLB Komercijalna Banka AD (formerly known as Komercijalna Banka AD)Serbia416331.0
25SKB Banka d.d.Slovenia382850.7
26Alpha Bank Romania SARomania382521.5
27Banka Kombetare Tregtare Sh.a.Albania379064.8
28Central Cooperative Bank ADBulgaria377513.3
29OTP Bank Romania SARomania3752-1.9
30Hrvatska Postanska Banka d.d.Croatia369926.9
31Raiffeisen Banka ADSerbia368058.3
32Banka Intesa Sanpaolo d.d.Slovenia347317.7
33UniCredit Bank d.d. MostarBosnia and Herzegovina321745.0
34UniCredit Banka Slovenija d.d.Slovenia308212.8
35Banca de Export-Import a Romaniei – Eximbank SARomania29886.6
36Banka Postanska Stedionica ADSerbia296118.7
37SID – Slovenska Izvozna in Razvojna Banka d.d.Slovenia283424.0
38Erste Bank ADSerbia271820.5
39Raiffeisen Bank d.d. SarajevoBosnia and Herzegovina249635.6
40Citibank Europe Plc Dublin – Romania BranchRomania247466.8
41Eurobank Direktna AD (formerly known as Eurobank AD)Serbia24693.5
42Komercijalna Banka ADNorth Macedonia241237.4
43Garanti Bank SARomania230828.2
44Credins Bank Sh.a.Albania23079.8
45Gorenjska Banka d.d.Slovenia227127.8
46Addiko Bank d.d.Croatia224710.6
47Raiffeisen Bank Sh.a.Albania222928.1
48AIK Banka ADSerbia218650.6
49Libra Internet Bank SARomania194936.8
50Stopanska Banka AD SkopjeNorth Macedonia185340.0
51Allianz Bank Bulgaria ADBulgaria18528.9
52Moldova Agroindbank SAMoldova177834.5
53NLB Banka AD SkopjeNorth Macedonia174936.0
54N Banka d.d. (formerly known as Sberbank Banka d.d.)Slovenia172110.3
55Bulgarian Development Bank EADBulgaria1702-79.7
56Nasa AIK Banka AD (formerly known as Sberbank Srbija AD)Serbia165115.0
57Intesa Sanpaolo Bank Albania Sh.a.Albania16484.2
58ProCredit Bank (Bulgaria) EADBulgaria163119.8
59Banca Romaneasca SARomania16172.2
60Banka Sparkasse d.d.Slovenia157315.5
61Nova Hrvatska Banka d.d. (formerly known as Sberbank d.d.)Croatia14744.5
62Intesa Sanpaolo Romania SARomania14202.6
63Credit Agricole Banka Srbija ADSerbia141814.5
64First Bank SA (formerly known as Piraeus Bank Romania SA)Romania140911.6
65Crnogorska Komercijalna Banka A.D.Montenegro13892.3
66Addiko Bank d.d.Slovenia137025.3
67Nova Banka a.d. Banja LukaBosnia and Herzegovina136211.9
68ProCredit Bank ADSerbia13214.0
69Investbank ADBulgaria13007.1
70Intesa Sanpaolo Banka d.d.Bosnia and Herzegovina127115.7
71Raiffeisen Bank Kosovo Sh.a.Kosovo119626.3
72Sparkasse Bank AD SkopjeNorth Macedonia118710.4
73Halk Banka AD SkopjeNorth Macedonia118110.6
74Moldindconbank SAMoldova116734.2
75Dezelna Banka Slovenije d.d.Slovenia11534.9
76Bulgarian-American Credit Bank ADBulgaria11249.0
77Municipal Bank ADBulgaria986-4.7
78Sparkasse Bank d.d. SarajevoBosnia and Herzegovina98412.6
79International Asset Bank ADBulgaria97710.8
80Banka OTP Albania Sh.a. (formerly known as Banka Societe Generale Albania Sh.a.)Albania93415.6
81NLB Banka Sh.a. PrishtinaKosovo93124.4
82NLB Banka a.d. Banja LukaBosnia and Herzegovina92819.3
83Vista Bank (Romania) SARomania9051.9
84ProCredit Bank Sh.a.Kosovo90517.4
85Addiko Bank ADSerbia8736.8
86Credit Europe Bank (Romania) SARomania86014.3
87UniCredit Banka a.d. Banja LukaBosnia and Herzegovina85713.0
88Halkbank ADSerbia8497.6
89Sberbank BH d.d. – non-existentBosnia and Herzegovina83110.3
90Banka Kombetare Tregtare Kosove Sh.a.Kosovo82615.9
91American Bank of Investments Sh.a.Albania80811.8
92OTP Bank SA (formerly known as Mobiasbanca – OTP Group SA)Moldova80213.0
93Tirana Bank Sh.a.Albania7937.1
94Victoriabank SAMoldova79213.3
95Patria Bank SARomania7781.9
96Bosna Bank International d.d. SarajevoBosnia and Herzegovina7591.6
97NLB Banka A.D.Montenegro75210.9
98TEB Sh.a.Kosovo75217.8
99NLB Banka d.d. SarajevoBosnia and Herzegovina72710.8
100D Commerce Bank ADBulgaria7179.5

Hvis du vil vide mere om dette marked eller som selskabsstiftelse så ring gerne til +45 32177777 lokal 240.

Her lidt bonus information, du formentligt ikke vidste om Rumænien.

Parlamentets palads er f.eks. verdens 2. største bygning. Se foto herover der blot er entreen. Kun overgået af Pentagon i USA, der ikke er ligeså pæn.

Rumænien er et fascinerende land, som du sandsynligvis ikke ved meget om. Men bare fordi du ikke ved meget om det, betyder det ikke, at det ikke har nogen kulturel eller historisk værdi. Rumænien har faktisk bidraget langt mere til verden, end man umiddelbart skulle tro.

For eksempel er det meget populært hos den britiske kongefamilie. Prins Charles er citeret for at sige: “Måske ser folk det ikke, men Rumænien er et vidunderligt land. Bemærkelsesværdige mennesker bor her, som ikke vil give op. De har gennemgået forfærdelige oplevelser, der påvirkede dem meget: de to verdenskrige og alle lidelserne fra Anden Verdenskrig indtil nu. Han fortsatte: “Disse mennesker har været igennem meget, de har set megen lidelse, ødelæggelse, og deres liv er blevet ødelagt. Vi skylder at finde en vej til en bedre fremtid, at de bevarer deres kultur, traditioner og værdier.”

Her er en liste over interessante fakta, der giver dig mulighed for at lære Rumænien bedre at kende.

1. Det er officielt. Rumænien har det smukkeste vandfald i verden. Det er så selve Bigar Cascade Falls i Caras-Severin er det blevet stemt som nummer et af ingen ringere end The World Geography. Det er unikt på grund af sin fantastiske skønhed og den måde, vandet falder på.

2. Massetransitnettet i Bukarest er det fjerdestørste i Europa.

3. Rumænien er nr. 9 som den største vinproducent i verden. Vi har fået noget er Europas bedste vin fra Bulgarien der topper er bl.a. MELNIK PRIME Grand Reserve, SANTIMENTI Mavrud, Zagreus Three Generations BIO, TERRA TANGRA Tamyanka, Barrel Reserve NOBILE Chardonnay, TERRA TANGRA SINGLE BARREL, Merlot Reserve HYPNOSE, EXQUIS Grand Reserve Pinot Noir, NOBILE ROSÉ NOBILE ROSÉ. Alle fås hos Bulwine. Flere af ovennævnte overgår mange ekvilente italienske, spanske, australien, usa og frankring men til ca. 1/4 af prisen.

4. Rumænien var inspirationskilde til to meget berømte romaner: “Slottet i Karpaterne” af Jules Verne og “Dracula” af Bram Stoker. Draculas slot er skam ægte nok.

5. Folk, der elsker god (og dyr) kaffe, vil blive overrasket over at vide, at Francesco Illy, grundlæggeren af Illycaffè blev født i Timisoara, Rumænien i 1892. Han opfandt også den første automatiske damp espresso kaffemaskine.

6. Timisoara var også den første by i Europa, der havde elektrisk gadebelysning i 1889.

7. Den moderne jetmotor blev opfundet af den Bukarest-fødteopfinder Henri Coanda i 1910.

8. Byen Brasov er hjemsted for den største gotiske kirke mellem Wien, Østrig og Istanbul, Tyrkiet. Den er et besøg værd også selvom man ikke lige er så troende.

9. Peles Castle var det første europæiske slot, der var helt oplyst af elektrisk strøm. Elektriciteten blev produceret af slottets eget anlæg. Slottets centralvarmesystem, bygget i 1888, er stadig funktionelt og i brug i dag. Det skønnes at centralvarmen kommer herfra.

10. Europas næststørste underjordiske gletsjer, Scarisoara-gletsjeren, findes under Bihor-bjergene i Rumænien. Det har et volumen på 75.000 kubikmeter og har eksisteret i mere end 3.500 år.

11. Den arketypiske vampyr Grev Dracula, skabt af Bram Stoker, blev inspireret af den rumænske prins Vlad Tepes, også kendt som Vlad the Impaler, fordi han var glad for at spidde sine fjender og lade dem stå langs vejene.

12. Utallige fil er optaget i Rumænien f.eks. Transporter 3 (Jason Statham), Cold Mountain (Jude Law), Dracula, An American Haunting (Sutherland & Spacek), Adam Resurrected, Bunraka (Woody Harrelson), The Whistleblower, Ghost Rider: Spirit of Vengeance (Nicolas Cage) , Charlie Countryman med Mads Mikkelsen, Dying of the Light (Nicolas Cage), F9 (Fast and Furios)… gode film alle. Den amerikanske miniserie “Hatfields & McCoys” med Kevin Costner og Bill Paxton i hovedrollen blev filmet i Rumænien.

13. Forskeren, der opdagede insulin, var Nicolae Paulescu, en rumæner, der oprindeligt kaldte det pancreine. Selvom to canadiske forskere blev tildelt Nobelprisen i 1923 for deres undersøgelse af insulin, blev Paulescus banebrydende arbejde inden for diabetisk medicin behørigt akkrediteret.

14. Den højeste trækirke i verden og den næsthøjeste træstruktur i Europa findes i Sapanta Peri, Maramures i det nordvestlige Rumænien. Det har et 23 fod højt kors, der vejer 1.000 lbs, oven på den 257 fod høje kirke.

Fyldepennen blev opfundet af Craiova-fødte Petrache Poenaru i 1799-1875 og blev patenteret i maj 1827.

Det rumænske sprog er 1.700 år gammelt.

De tidligste Homo sapiens-fossiler blev indtil nu opdaget i 2002 i det sydvestlige Rumænien i knoglehulen. Fossilets alder anslås til 37.800 til 42.000 år gammel. Altså de ældste fundet i Europa.

20. Donau-floden flyder 1.788 miles fra sine kilder i Tysklands Schwarzwald til Sortehavet. Lige før det når havet danner det den næststørste og bedst bevarede af Europas deltaer: 2.200 kvadratkilometer floder, kanaler, myrer, træomkransede søer og rørøer.

21. Karpaterne er hjemsted for en af de største jomfruelige skove i Europa. 400 unikke arter af pattedyr, herunder det karpatiske gemse, kalder Karpaterne hjem. 60% af den europæiske brune bjørnepopulation bor i Karpaterne.

22. Statuen af den daciske konge Decebal, hugget i Donau-flodens stenede bred, er den højeste klippeskulptur i Europa (135 fod høj).

23. Donau-Sortehavskanalen i det sydøstlige Rumænien er verdens tredje længste menneskeskabte sejlrute efter Suez- og Panamakanalen.

24. Den rumænske opfinder Traian Vuia var den første europæer, der byggede og fløj et fuldt selvkørende, fastvinget »bilfly den 18. marts 1906.

25. Navnet “Rumænien” kommer fra det latinske ord “Romanus”, som betyder “borger i Romerriget.”

26. Sopran Alma Gluck – den første lyriske kunstner, der solgte en million plader – blev født i Bukarest, Rumænien den 11. maj 1884.

28. Tre lertavler, dateret til omkring 5300 f.Kr., opdaget i landsbyen Tartaria i det centrale Rumænien, har været genstand for betydelig kontrovers blandt arkæologer, hvoraf nogle hævder, at symbolerne repræsenterer den tidligste kendte form for skrift i verden.

31. Voronet -klosteret i Moldavien kaldes det rumænske modstykke til det sixtinske kapel. Et besøg værd.

32. Den første nogensinde første perfekte 10 i de olympiske lege blev givet til den rumænske gymnast Nadia Comaneci. Hun scorede partituret efter sin optræden i Montreal, Canada i 1976.

33. Rumænien er Europas rigeste land inden for guldressourcer.

34. Rumæniens Astra-museum i Sibiu er det næststørste udendørs museum i verden. Det har mere end 300 bygninger samt vandmøller og vindmøller, gigantiske presser til vin, frugt og olie, hydrauliske smedjer og meget mere. Et besøg værd.

35. I 1938 var rumænske Stefan Odobleja den, der faktisk satte de grundlæggende temaer for kybernetik i “Psykologi konsonantiste“, udgivet i Paris.Hans arbejde optrådte ti år før Norbert Wieners ideer blev trykt. Stefan Odobleja anses nu for at være “far til cybernetik”.

Kilde: Advokat og Revisor Samvirket
Fotokredit: stock.adobe.com

Exit mobile version