STATUS: finansmarkederne oplever Historisk januar på himmelflugt

Hele januar var en historisk måned med de største stigninger siden en gang i Januar. Det virker som om investorerne er blevet ret ligeglade med rentestigninger og inflation og alene har opmærksomheden rettet på det amerikanske ledighedstal. Det har i hvert fald været en aktiefest i hele januar og det ser ud til at forsætte. Selv Bitcoin er steget med 39% på en måned. De advarende analytikere spår om aktiefald på 10-20% alt efter kilde. Dertil kommer at Japans meget billige pengemarked meget vel, kan være en saga blot og så forvinder en del af vore billige boligrenter i Danmark.

Der er mange institutionelle investorer og banker der advarer. De siger det går for hurtigt. At der kan komme en nedtur snart. Men det ved formentligt de fleste investorer og private investorer aktier går jo som altid op og ned. I siden oktober måned sidste år er det gået så godt… og det er jo godt nyt både med mindre rentestigninger, faldende arbejdsløshed og faldende inflation og kerneinflation.

Kryptovaluta

Efter længere tids nedtur har kryptovalutaen endelig rejst sig med hele 39% hvorfor 1 bitcoin i dag koster ca. 161.000 kr. Her var det den bedste januar siden 2013.

Derfor er der glæde at spore blandt de mange minere der lever af, eller håber at leve af, at producere bitcoins. For de øvrige kryptovalutaer er der på nær enkelte undtagelser også tale om meget positive tendenser. Som det ses herover steg bitcoin 39,16% på en måned.

ADVARSLER FRA MANGE BANKER OG ANALYTIKERE

De største advarselslamper gælder for både aktier, obligationer og især kryptovaluta. Dem som advarer mener at de er blevet for dyre når man sammenligner med de økonomiske udsigter. Dertil kommer at Federal Reserve (FED) og Den Europæiske Centralbank (ECB) og også vor egen Nationalbank formentligt kommer med yderligere pengepolitiske restriktioner også kaldet for rentestigninger. Der er naturligvis stadig mange faresignaler. Der er nemlig stadig stor risiko for recession og rentestigninger. Det er blevet sværere at finde de ægte sortseere, dem som startede i sidste sommers og hele efteråret har jo ikke ligefrem fået ret. Det gjaldt de fleste som også spåede at inflationen vil stige yderligere 10-15%. Det er heldigvis ikke sket.

Bankaktier

De fleste banker i USA, Asien, NordAmerika og i Europa er på lige fod steget mere end helt tilbage til 1987. Det er tillige blevet populært at have bankaktier også båret af nogle flotte indtægter i hele forretningsspekret for storbankerne.

Obligationsmarkedet

Både Bloomberg og Washington skriver om særdeles gunstige forhold for virksomhedsobligationer. Her skal man tilbage til 1975 for at opleve en ligeså god start på året. I Italien gælder dette siden 1998 for de italienske aktier i aktieindekset FTSE MIB. For teknologi aktier hvor mange er noteret på NASDAQ skal man tilbage til år 2001 for en bedre januar den denne i 2023.

Guldet stiger på grund af opkøb fra flere lande og der har ikke været større handel end siden 2015 for guld og mange andre børser i EU og i USA.

Generelt ser de fleste landes og områder økonomier godt ud. De private er mere optimistiske selvom julehandlen herhjemme blev markant dårlig. Virksomhederne ser positivt på det hele, bortset fra fald i nogle brancher med ordretilgange. Siden oktober er det globale MSCI World steget omtrent 15 pct. og inflationen og kerneinflation er markant faldende i det meste af verden.

Selvom man ikke lige kan se nogle effekter fra rentevåbnet med kontinuerlige rentestigninger har Den Internationale Valutafond (IMF), mange storbanker og nationalbanker ovenikøbet på det seneste opjusteret sine vækstprognoser for både USA og eurozonen og yderligere nedjusteret sine skøn for inflationen. Rentestigninger har ikke virket som de plejer og de har i hvert fald ikke smittet af på aktiemarkederne.

Det normale er ikke normalt mere

I en situation som ovenstående ville man anlægge en konservativ sikker strategi for sine investeringer, og ikke tage chancer, men sådan ser det bare ikke ud, for private, institutionelle investorer og banker som driver kursen opad. Vi mangler stadig en forklaring på hvorfor rentestigninger ikke har virket efter hensigten.

Selvom der kommer advarsler fra blandt andet Federal Reserve og Den Europæiske Centralbank og løftede pegefingre om inflation, er der aktiefest og noget ser ud til at festen bliver ved, hvor længe ved vi ikke men der mange kilder forventer en 10-15% fald inden så længe. Lad os se om det sker. Det er i hvert fald blevet meget sværere at spå om markederne

Det bliver også spændende at hvilke rentestigninger der vil komme, hvis nogen. Der er jo 3 scenarier, rentestigning, ingen rentestigning og rentenedsættelse. Vi håber på det sidste…

Kilde: Michael Rasmussen, Advokat og Revisor Samvirket.
Fotokredit: stock.adobe.com