10 gode råd – for iværksættere – fra forskning til forretning

Det kan ofte være svært for studerende at etablere egen virksomhed eller for forskere at føre sin opfindelse ind i forretningsverden. Men her er der heldigvis 10 gode råd fra Professor Jens Broeng, der er leder på DTU’s Center for Entrepreneurship.

Jes Broeng er seriel højteknologisk iværksætter, professor og direktør for DTU Entrepreneurship. Han har en ph.d. fra DTU og har været medforfatter til mere end 250 videnskabelige publikationer (h-index 50, +12.000 citationer) og har 22 patenter. Han har stor erfaring inden for grundforskning og anvendt forskning, forretningsudvikling, højteknologisk salg (USA, Europa og Asien), IPR og licensering samt investeringer i den tidlige fase. Jes er medstifter af seks virksomheder: Crystal Fibre (nu NKT Photonics), Norlase, Bifrost Communications, Aqubiq, OSAA Innovation og OptoCeutics. Han er et aktivt bestyrelsesmedlem og engleinvestor. Siden 2017 har han stået i spidsen for det nationale initiativ “Open Entrepreneurship” i et samarbejde mellem syv danske universiteter om forbedrede techtransfermodeller (finansieret af Industriens Fond).

Jes er inviteret som gæsteprofessor ved UC Berkeley (2016-17) og samarbejder med CITRIS-organisationen (Health initiative) og Sutardja Center of Entrepreneurship. For Europa-Kommissionen i Bruxelles sidder han i en ekspertgruppe, der skal styrke forvaltningen af det styrkede Europæiske Innovationsråd. Han er også medlem af Det Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR), der har til opgave at yde uddannelses- og forskningsministeren og andre uafhængig og sagkyndig rådgivning om forskning, teknologisk udvikling og innovation på systemniveau.

Han er medlem af SPIE (det internationale selskab for optik og fotonik) og medlem af Akademiet for de Tekniske Videnskaber. Han blev tildelt European Optics Prize i 1999 og DTU’s Innovation Award i 2016.

Her er hans 10 råd til iværksættere:

  1. Tænk forretning
    Overvej forretningsmulighederne i projektet så tidligt som muligt. Jo tidligere forskere og studerende bliver opmærksomme på muligheden for, at forskningen kan bringes til marked, jo bedre går det.
  2. Brug universitetets økosystem
    Der er støtte at hente … DTU har etableret prototype-værksteder, rådgivning, finansieringsmuligheder og forskningsmiljøer, der tilsammen giver et unikt miljø omkring entreprenørskab og iværksætteri. Læs mere om innovation på DTU.
  3. Inddrag eksterne kræfter
    Selvom man har fået en god ide og er god til sin forskning, er man ikke nødvendigvis god til markedsføring, økonomi eller personaleforhold. Succes med startups skabes af et helt økosystem inklusive investorer og rådgivere.
  4. Brug mentorer
    Med en mentor fra industrien til at hjælpe og udvikle forretningsideen øger det muligheden for overlevelse.
  5. Udnyt forskelligheder
    En hacker, en hipster og en hustler har forskellige tilgange og kompetencer, som kan supplere den oprindelige ide og medvirke til at skabe den unikke innovation, som kan gøre en forskel.
  6. Find investering
    Penge er afgørende. Videnstunge virksomheder og teknologivirksomheder skal ofte bruge flere penge og i længere tid end andre. Undersøg mulighederne for funding. Typisk kan det være muligt i Innoexplorer, Innovationsfonden, Vækstfonden m.v.
  7. Tag patent
    Et patent sikrer, at opfinderen kan indgå samarbejde med andre uden frygt for at miste retten til opfindelsen. Her kan universitetets tech trans-kontor sørge for, at hele processen går rigtigt til.
  8. Hold dampen oppe
    Mange forskere er tilfredse, efter at patentet er hjemtaget. Her er der behov for at holde fast i tankerne om at gøre forskning til forretning.
  9. Brug en professionel bestyrelse
    Data fra mere end 2.000 spin-outs fra DTU viser, at en professionel bestyrelse fra den tidligste opstart øger oddsene for succes markant.
  10. Hav tillid 
    Det kræver tillid mellem alle parter i et innovationsprojekt, der skal modes til markedet. Opfinderen skal have tillid til udvikleren, som skal have tillid til mentoren, som skal have tillid til investoren, som skal have tillid til opfinderen. Tillid bygger på tillid – og det er helt afgørende, at det er der.

DTU’s innovations-økosystem

DTU har et af de mest veludbyggede og sammenhængende økosystemer for innovation og entreprenørskab blandt tekniske universiteter i Europa.

Vi har haft kontor og drift på DTU i 18 år. Hvis du vil vide mere eller have opskriften på gode patenter, brugsmodeller, 3Dprint eller vide mere om varemærker som også kan være andet end et stykke grafik og som også kan være 3D f.eks. en flaske så ring gerne på +45 32177777.

Kilde: DTU
Fotokredit: DTU, Fotograf ikke angivet