Danske Jobindex kræver millioner i erstatning FRA GOOGLE, DOMMEN KOMMER I MORGEN kl. 10

Tirsdag morgen bliver der afsagt dom i en vigtig og principiel retssag, hvor den danske jobportal Jobindex og Danske Medier har stævnet søgegiganten Google. Sagen handler om, at Google angiveligt har krænket Jobindex’ ophavsret og brudt markedsføringsloven ved at bruge deres jobannoncer uden tilladelse i Google for Jobs.

Jobindex kræver en erstatning på fem millioner kroner og en principiel afklaring af, hvor grænserne går for brug af andres indhold på nettet. Det skriver blandt andet Computerworld der ejes af Kaare Danielsen.

Baggrunden for sagen

Sagen tog sin begyndelse i august 2023, hvor Jobindex anlagde sag mod Google ved Sø- og Handelsretten i København. Klagen stammer dog allerede tilbage fra 2022, da Jobindex klagede til EU over Googles ageren på markedet for jobannoncer. Klagen kom kort tid efter, at EU-Kommissionen havde pålagt Google en bøde på 18 milliarder kroner for at misbruge sin dominerende markedsposition til at promovere Google Shopping.

Ifølge Jobindex har Google i nogle tilfælde gjort jobannoncer fra Jobindex tilgængelige på Google for Jobs uden tilladelse. Dette anser Jobindex for at være et brud på både ophavsretsloven og markedsføringsloven. Kaare Danielsen, administrerende direktør og stifter af Jobindex, har tidligere udtalt til Computerworld, at sagen er af stor principiel betydning:

“Vi forventer, at der kommer en afklaring af, hvor grænserne går for, hvad man kan kopiere, og hvad man ikke kan kopiere.”

Denne principielle sag har potentiale til at sætte præcedens for, hvordan store tech-virksomheder som Google kan benytte tredjepartsindhold på deres platforme.

Frygt for bredere konsekvenser

Hos Danske Medier, der har anlagt sagen sammen med Jobindex, udtrykker man bekymring for, at Googles praksis omkring jobannoncer kan sprede sig til andre områder. Dicle Duran Nielsen, administrerende direktør i Danske Medier, udtalte i juli til Computerworld:

“Hvis Google kan slippe af sted med at have kopier af jobannoncer på Google for Jobs uden tilladelse, er der også en risiko for, at de vil kunne bruge samme metode med mediernes redaktionelle indhold.”

Denne frygt understreger, at sagen potentielt kan påvirke flere brancher og aktører, som udgiver originalt indhold online.

Google forsvarer sig

Google har afvist alle anklager og hævder, at Google for Jobs er designet til at hjælpe jobsøgende med at finde relevante jobopslag hurtigere og samtidig øge trafikken til jobportaler som Jobindex. Google har desuden understreget, at jobudbydere frit kan vælge, om de vil medtages i Google for Jobs:

“Enhver jobudbyder – stor som lille – kan gøre brug af funktionen, men ingen bliver medtaget, medmindre de vil,” udtalte Google tidligere på sommeren i en skriftlig kommentar til Computerworld.

En potentiel milepæl

Dommen, der falder i dag, kan få stor betydning for, hvordan online platforme håndterer indhold fra tredjepart, især når det drejer sig om beskyttelse af ophavsret og markedsføringsregler.

Jobindex håber på en afgørelse, der vil sætte klare grænser for, hvor meget indhold man kan kopiere fra andre uden at bryde loven.

VI MENER AT GOOGLE KRÆNKER FLERE LOVHJEMLER

Når Google kopierer eller anvender jobannoncer fra Jobindex eller lignende platforme uden tilladelse, kan det potentielt være en krænkelse af ophavsretten og muligvis andre juridiske rettigheder knyttet til databaser og immateriel ejendom.

Her er nogle af de relevante juridiske begreber og lovhjemler, der kan være i spil i retten i morgen, vi følger op når dommen er afsagt.

1. Ophavsret

Jobannoncer kan være beskyttet af ophavsretten, hvis de er udtryk for en original indsats fra den, der har skrevet dem. I henhold til den danske ophavsretslov (§ 1 i ophavsretsloven), er originalt indhold beskyttet, og det kræver tilladelse fra rettighedshaveren (f.eks. Jobindex) at kopiere eller bruge det.

Hvis Google kopierer jobannoncer uden tilladelse, kan det være en krænkelse af denne rettighed.

Lovhenvisning:
“§ 2: Ophavsmanden har eneret til at råde over værket ved at fremstille eksemplarer af det og ved at gøre det tilgængeligt for almenheden.”

2. Databasedirektivet

Databaser, som f.eks. Jobindex, kan være beskyttet under den danske databasebeskyttelseslov og EU’s databasedirektiv (96/9/EF). Databaser har en særlig form for beskyttelse, hvor den, der har investeret væsentlige ressourcer i at skabe og vedligeholde databasen, har eneretten til at kontrollere udnyttelsen af dens indhold.

Hvis Google systematisk kopierer store mængder af jobannoncer fra Jobindex, kan dette betragtes som en krænkelse af databasebeskyttelsen.

Lovhenvisning:
“§ 71 i ophavsretsloven: En producent af en database, der har foretaget en væsentlig investering i anskaffelse, verificering eller præsentation af databasens indhold, har eneret til at råde over indholdet.”

3. Markedsføringsloven

En anden lov, der kan være relevant, er den danske markedsføringslov. Hvis Google bruger indholdet fra Jobindex til at promovere deres egen tjeneste uden tilladelse, kan det være en overtrædelse af markedsføringslovens bestemmelser om god markedsføringsskik (§ 3).

Lovhenvisning:
“§ 3: Erhvervsdrivende skal udvise god markedsføringsskik under hensyn til forbrugere, andre erhvervsdrivende og almene samfundsinteresser.”

4. Aftaleloven

Hvis Google har indgået en aftale med Jobindex om adgang til deres annoncer og derefter bryder vilkårene i denne aftale, kan det også være en krænkelse af dansk aftalelov.

Sammenfattende er der flere potentielle juridiske områder, hvor Google kan krænke rettighederne, hvis de kopierer og anvender jobannoncer fra Jobindex uden tilladelse. Ophavsretsloven og databasedirektivet er de mest centrale love i denne sammenhæng.

Derfor tror vi at Google dømmes jf. alle anklagepunkter, men læs med i morgen igen.

Kilde: Computerworld, Advokat og Revisor Samvirket, AORS.DK
Fotokredit: Google
Personer/Firmaer/Emner/#: #Ophavsret, #Google, #Jobindex, #Danske Medier, #Google for Jobs, #Kaare Danielsen
Copyrights: Ⓒ 2024 Copyright by https://AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.