80 procent af sager om økonomisk it-kriminalitet HENLÆGGES

Politiet, herunder National enhed for Særlig Kriminalitet, det tidligere SØIK, har næsten 30.000 sager om økonomisk it-kriminalitet registreret. ”Vi har ikke været gode nok til at prioritere sagerne,” siger politidirektør. 

Otte ud af ti sager om økonomisk it-kriminalitet i Danmark blev henlagt sidste år. Det skriver Ritzau

Det skriver DR tirsdag på baggrund af tal fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Politiet oplyser, at de i slutningen af april 2023, havde registreret i alt 29.688 sager der drejer sig om it-relateret økonomisk kriminalitet. Det var dette antal der ventede på at blive færdigbehandlet.

”Det generelle med den her kriminalitetstype er, at en gerningsmand i et utroligt hurtigt tempo kan nå at snyde utroligt mange mennesker – i øvrigt med en stor geografisk spredning,”

siger Lasse Boje, politidirektør i NSK, til DR.

”Det betyder, at vi har haft en eksplosiv vækst i den her type sager, som vi ikke har været gode nok til at prioritere, og det er det, vi prøver at blive nu.”

KRIMINALITETEN AF DENNE TYPER STIGER HELE TIDEN

Til DR forklarer han, at der har været en stor stigning i antallet af sager sidste år, og at det er en del af forklaringen.

Den økonomiske it-kriminalitet er et område, som der er kommet øget opmærksomhed omkring de seneste år.

Der er per 1. marts trådt nye retningslinjer i kraft på området. Det siger politiet til DR. Det kan være med til at hjælpe med prioriteringen af sager. Politiet melder også til mediet, at det har valgt at rykke flere medarbejdere til afdelingen NCIK, der efterforsker på området.

NCIK er politiets Nationale Center for IT-kriminalitet. Det tager imod og behandler sager, før de sendes videre til de enkelte kredse, skriver DR.

Hvad er NSK?

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) blev oprettet per 1. januar 2022 og skal styrke indsatsen mod den mest komplekse økonomiske kriminalitet, organiserede kriminalitet og it-kriminalitet.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) nye leder bliver således af politidirektør Lasse Boje Nielsen (SE FOTO HERUNDER) og forestår efterforskning og strafforfølgning i egne sager, ligesom NSK understøtter politikredsenes arbejde, herunder med kriminaltekniske ydelser, der skal bidrage til effektiv efterforskning og strafforfølgning i hele politiet og anklagemyndigheden. Det med at Politiet skal undersøge sig selv, er måske ikke lige helt så uvildigt, som man kunne ønske sig, men det er første instans.

Kilde: DR
Fotokredit: Politiet