Mange efterspørger konkrete eksempler på emigrationsløsninger vi laver i forbindelse med etablering et nyt selskab i udlandet. Her er det nødvendigt at kende hvordan Skattestyrelsen i Danmark opgøre hvis de har et aktiedepot på 10 millioner der flytter med, og ejendomme der er blevet solgt forinden med et provenu på 10 millioner kroner. Se flere eksempler under login og søg på exitbeskatning eksempler.
Eksempel: Et par flytter fra Danmark til Andorra og har både aktier og ejendomme der frasælges kort forinden flytningen til udlandet.
Skattestyrelsens opgørelse af exitbeskatningen ved fraflytning af en person med værdipapirer (f.eks. aktier) og ejendom, der er solgt forinden, vil alene fokusere på de aktiver, som stadig kan udløse skattepligt i Danmark på fraflytningstidspunktet.
Exitbeskatningen er designet til at beskatte urealiserede gevinster på visse aktiver, der er steget i værdi, mens personen var fuldt skattepligtig i Danmark.
Lad os gennemgå, hvordan exitbeskatningen fungerer i praksis for henholdsvis aktier og tidligere solgte ejendomme.
1. Exitbeskatning af aktiedepot
Når en person flytter fra Danmark til udlandet, og medbringer et aktiedepot, vil exitbeskatning gælde for de aktier, som har været underlagt skattepligt i Danmark, og som har oplevet en værdistigning, mens ejeren var fuldt skattepligtig i Danmark. Dette gælder typisk for både børsnoterede og unoterede aktier.
Opgørelse af exitbeskatning på aktier:
- Anskaffelsessum: Skattestyrelsen vil se på den oprindelige anskaffelsessum for aktierne. Dette er den pris, som blev betalt, da aktierne oprindeligt blev købt.
- Markedsværdi ved fraflytning: På fraflytningstidspunktet opgøres den aktuelle markedsværdi af aktierne. For børsnoterede aktier vil markedsværdien være den aktuelle kursværdi på fraflytningstidspunktet. For unoterede aktier fastsættes værdien ud fra en vurdering af selskabets værdi.
- Latent gevinst: Forskellen mellem markedsværdien på fraflytningstidspunktet og anskaffelsessummen udgør den latente gevinst, som skal beskattes. Denne gevinst beskattes som kapitalindkomst, normalt med en sats på op til 42% afhængigt af indkomstniveauet.
Eksempel:
- Aktiedepotets anskaffelsessum: 6 millioner DKK.
- Markedsværdi ved fraflytning: 10 millioner DKK.
- Latent kapitalgevinst: 4 millioner DKK (10 millioner DKK – 6 millioner DKK).
- Kapitalgevinstskat: Hvis den latente gevinst beskattes med 42%, vil skattegrundlaget være 4 millioner DKK, og skattebetalingen vil derfor være 1,68 millioner DKK.
Mulighed for udskydelse af skat:
Hvis aktierne ikke sælges umiddelbart efter fraflytningen, kan ægteparret vælge at udskyde betalingen af exitbeskatningen ved at stille sikkerhed over for Skattestyrelsen. Skatten vil derfor først skulle betales, når aktierne sælges, eller værdien realiseres.
2. Exitbeskatning ved salg af ejendomme inden fraflytning
Hvis ægteparret allerede har solgt ejendomme i Danmark og opnået et provenu på 10 millioner DKK inden deres flytning til Andorra, vil exitbeskatning ikke være relevant for selve ejendommen, da ejendommen er solgt, og provenuet er realiseret, mens de stadig var fuldt skattepligtige i Danmark.
Beskatning af ejendomsavancen:
- Beskatning af ejendomsavance sker på salgstidspunktet og indgår i den almindelige kapitalindkomstbeskatning for det år, hvor ejendommen er solgt. Hvis der er opnået en fortjeneste ved salget, vil den være skattepligtig i Danmark, afhængigt af ejendomstypen.
- Avancebeskatning: Hvis ejendommen er en udlejningsejendom eller en anden type ejendom, der ikke har været anvendt som deres primære bolig, vil gevinsten ved salget blive beskattet som en kapitalgevinst. Beskatningssatsen kan gå op til 42% afhængig af andre kapitalindtægter.
Skattemæssig behandling af ejendomsprovenu:
Da ejendommen allerede er solgt, vil de 10 millioner DKK i provenu være blevet beskattet som en del af deres kapitalindkomst i Danmark for det år, hvor ejendommen blev solgt. Provenuet vil således allerede være opgjort og beskattet i Danmark, før de flytter til Andorra, og der vil derfor ikke være yderligere skattemæssige konsekvenser af provenuet ved deres fraflytning.
3. Sammenfatning af exitbeskatning ved flytning til Andorra
Når ægteparret flytter til Andorra med et aktiedepot og et provenu fra salg af ejendom, vil Skattestyrelsen fokusere på aktiernes værdi på fraflytningstidspunktet og opgøre en exitbeskatning på den latente gevinst i aktierne. Provenuet fra ejendomssalget vil allerede være beskattet som en kapitalgevinst, hvis ejendommen blev solgt før flytningen.
Aktivtype | Beskatning i Danmark | Bemærkninger |
---|---|---|
Aktier i depot | Exitbeskatning af latent gevinst (op til 42%) | Beskatning af værdistigning, der er sket under skattepligten |
Ejendom (allerede solgt) | Kapitalgevinst beskattet ved salg (op til 42%) | Ingen yderligere beskatning ved fraflytning |
Udskydelse af exitbeskatning | Mulighed for udskydelse ved sikkerhedsstillelse | Exitbeskatning først realiseret ved senere salg af aktier |
Exitbeskatningen vil for ægteparret ved deres flytning til Andorra hovedsageligt fokusere på aktiedepotets latente gevinst, som beskattes med op til 42% af kapitalgevinsten, der er opstået i Danmark. Hvis aktierne ikke sælges umiddelbart, kan de vælge at udskyde betalingen af skatten ved at stille sikkerhed. Provenuet fra det tidligere ejendomssalg er allerede beskattet som kapitalindkomst i Danmark, og der vil ikke være yderligere skattemæssige konsekvenser af ejendomssalget ved fraflytningen.
Hvis ægteparret ejer en virksomhed i Danmark, f.eks. gennem et A/S-holding og et A/S-driftselskab, vil Skattestyrelsen også vurdere deres skattemæssige situation ved fraflytning til Andorra, herunder exitbeskatning på deres aktier i holdingselskabet, samt hvordan deres indkomst fra virksomheden beskattes, efter de er flyttet.
Lad os gennemgå konsekvenserne af fraflytning for ægteparret i forhold til deres virksomhed og de skattemæssige overvejelser, herunder exitbeskatning og fremtidig beskatning af løn og udbytte.
Exitbeskatning ved ejerskab af virksomhed
Hvis ægteparret ejer et A/S-holding i Danmark, som ejer et A/S-driftselskab, vil deres aktier i holdingselskabet være underlagt exitbeskatning ved deres fraflytning til Andorra.
Exitbeskatningen er afhængigt af fremtidig ejerstruktur og vil gælde for værdistigningen på deres aktier i holdingselskabet, mens de har været fuldt skattepligtige i Danmark.
Opgørelse af exitbeskatning på aktier i holdingselskabet:
- Anskaffelsessum: Skattestyrelsen vil vurdere, hvad ægteparret oprindeligt har betalt for aktierne i deres A/S-holding.
- Markedsværdi ved fraflytning: Skattestyrelsen vil fastsætte den aktuelle markedsværdi af aktierne ved fraflytning. Markedsværdien baseres på værdien af driftselskabet og andre aktiver ejet af holdingselskabet. Hvis driftsselskabet har en indtjening på 100 millioner DKK årligt, vil markedsværdien af holdingselskabet kunne være betydelig.
- Latent gevinst: Exitbeskatningen vil blive beregnet på forskellen mellem den oprindelige anskaffelsessum og aktiernes markedsværdi på fraflytningstidspunktet. Den latente gevinst beskattes som kapitalindkomst med en sats på op til 42%, afhængigt af ægteparrets samlede indkomst.
Eksempel:
- Aktier i holdingselskabet: Anskaffelsessummen for aktierne i holdingselskabet var 5 millioner DKK.
- Markedsværdi ved fraflytning: På fraflytningstidspunktet vurderes værdien af holdingselskabet til 30 millioner DKK.
- Latent kapitalgevinst: 25 millioner DKK (30 millioner DKK – 5 millioner DKK).
- Kapitalgevinstskat: Hvis den latente gevinst beskattes med op til 42%, vil skattegrundlaget være 25 millioner DKK, og skattebetalingen vil være 10,5 millioner DKK.
Udskydelse af exitbeskatning:
Ægteparret kan vælge at udskyde betalingen af exitbeskatningen ved at stille sikkerhed over for Skattestyrelsen. Dette betyder, at skatten på aktiernes gevinst først skal betales, når aktierne sælges eller på anden måde realiseres i fremtiden. Indtil da vil de ikke skulle betale exitbeskatningen.
2. Fortsat indkomst fra driftsselskabet i Danmark
Efter fraflytning til Andorra vil ægteparret sandsynligvis stadig modtage indkomst fra deres virksomhed i Danmark, enten i form af udbytte fra holdingselskabet eller løn fra driftsselskabet. Eftersom denne løn allerede indeholder skat m.v. er det skattefrit i modtagerlandet.
Beskatning af udbytte:
- Danmark pålægger en kildeskat på udbytte betalt til udenlandske aktionærer. Kildeskatten er som udgangspunkt 27%.
- Da Danmark ikke har en dobbeltbeskatningsoverenskomst (DBO) med Andorra, er der ingen aftale, der kan reducere kildeskatten på udbytte. Derfor vil udbytteudbetalinger fra holdingselskabet til ægteparret blive beskattet med 27% kildeskat i Danmark.
- Udbyttebeskatning i Andorra: Andorra beskatter dog normalt ikke udbytte fra udenlandske selskaber, så ægteparret vil ikke blive beskattet yderligere af udbyttet i Andorra, efter at kildeskatten er betalt i Danmark.
Beskatning af løn:
- Hvis ægteparret fortsat modtager løn fra driftsselskabet, vil lønnen være underlagt begrænset skattepligt i Danmark. Det betyder, at de vil skulle betale skat og arbejdsmarkedsbidrag af deres løn, som de optjener i Danmark.
- Lønnen vil blive beskattet som personlig indkomst med op til ca. 55% afhængigt af indkomstniveauet.
- Arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag) på 8% vil også blive fratrukket lønnen.
3. Salg af driftsselskabet
Hvis ægteparret på et tidspunkt vælger at sælge driftsselskabet (som ejes af deres holdingselskab), vil salgsprovenuet først blive realiseret som en gevinst i holdingselskabet, og dette kan udbetales til ægteparret som udbytte. Udbytte vil stadig være underlagt kildeskat i Danmark på 27%, selvom de er bosat i Andorra.
Hvis ægteparret udskyder exitbeskatningen ved fraflytningen, vil salget af driftsselskabet også udløse den latente skat, som blev opgjort ved deres flytning til Andorra.
4. Samlet skattebetragtning ved flytning til Andorra
Her er en opsummering af de skattemæssige konsekvenser ved fraflytningen, herunder exitbeskatning og beskatning af fremtidig indkomst fra virksomheden:
Indkomsttype | Beskatning i Danmark | Beskatning i Andorra |
---|---|---|
Aktier i holdingselskabet | Exitbeskatning af latent gevinst (op til 42%) | Ingen yderligere beskatning |
Udbytte fra holdingselskabet | Kildeskat på udbytte (27%) | Ingen yderligere beskatning i Andorra |
Løn fra driftsselskabet | Personlig indkomstskat + AM-bidrag (8%) | Ingen yderligere beskatning |
Salg af driftsselskabet | Kildeskat på udbytte (27%) + realisering af exitbeskatning | Ingen yderligere beskatning i Andorra |
Konklusion
Når ægteparret flytter til Andorra med ejerskab af et dansk A/S-holding og et A/S-driftsselskab, vil de være underlagt exitbeskatning af værdistigningen på deres aktier i holdingselskabet.
Skatten vil blive opgjort som en kapitalgevinstskat, som dog kan udskydes, indtil aktierne sælges. Hvis de fortsat modtager udbytte og løn fra deres danske selskaber, vil udbyttet være underlagt en kildeskat på 27% i Danmark, mens lønnen beskattes som personlig indkomst med arbejdsmarkedsbidrag.
I Andorra vil de ikke skulle betale yderligere skat på hverken udbytte eller løn, da Andorra har meget lave skatteregler for udenlandsk indkomst.
Du kan få lavet en præcis opgørelse hos Advokat og Revisor Samvirket der er en opgørelse af alle typer af beskatning i tilflytningslandet og fraflytningslandet. Dette koster 1.500 kr. pr. time for udarbejdelsen og kan samtidigt sendes til Skatterådet for en bekræftelse, af vores opgørelser.
Kilde: Advokat og Revisor Samvirket, www.metropolinternational.com
Fotokredit: stock.adobe.com, AORS og Steen Clausen