Dansk erhvervsliv er ramt hårdt af stigende priser på hele 37,4 procent

De stigende priser for erhvervslivet ventes at ramme forbrugerne. Det skriver Finans idag.

Tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at producent- og importpriser for varer er steget 37,4 procent i april sammenlignet med samme måned forrige år.

Dette er den højeste prisstigning siden 2005. Dertil kommer at 63 procent af detailvirksomhederne meldt ud, at prisstigningerne vil blive sendt videre til forbrugerne.

»Det er rent udsagt ekstreme prisstigninger, der rammer dansk erhvervsliv i øjeblikket. Det gør kun ondt værre, at prisstigningerne er bredt funderet. Priserne på både råvarer, maskiner og energi er braget i vejret over det seneste år,«

Det siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv til Finans.

Den samlede store stigning skyldes især de stigende priser på energi, industri og råvareindvinding, som dækker over sand, grus og sten og dertilkommer at de råvarer som benyttes til ingridienser eller på anden måde indgår i et produkt ligeledes er steget.

Denne stigning er en tendens der desværre ser uf til at fortsætte. Ser man på Importindekset er dette index 1,3 procentpoint højere nu end i sidste måned, hvor indekset på årsbasis steg med 20,3 procent. Dertil skal man tillægge inflation.

I april ramte inflationenen og dermed forbrugerpriserne: – 6,7 procent. Tallet kan måske syntes lille med betyder rent faktisk stigninger som er de højeste for forbrugerpriserne i henved 40 år.

Hvis man sammenligner lå inflationen i marts på 5,4 procent, som på daværende tidspunkt var det højeste i over 35 år.

Det viser tal fra Danmarks Statistik hvor man sammenligner inflation og forbrugerprisindex og disse følger normalt hinanden.

Men det for virksomheder er energi og stigende råvarepriser er det især stigende priser på el, fødevarer, brændstof og gas, der særligt trækker det samlede prisniveau op.

»I næsten et årti har vi vænnet os til en inflation ofte betydeligt under 2 procent, så det rammer danskerne voldsomt hårdt, når priserne stiger, som de gør i øjeblikket,«

»Særligt fordi lønningerne ikke følger med inflationen.«

»Det kan blive værre før det bliver bedre. Et stop for russisk naturgas kan få inflationen til at brage i vejret, og samtidig have alvorlige konsekvenser for den økonomiske udvikling i både Danmark og resten af EU,«

fortæller Palle Sørensen, der er cheføkonom hos Nykredit.

Selvom inflationstallet fra april 2022 er den største stigning, forbrugerpriserne har taget på et år siden 1984, kan bl.a. andre faktorer spille en rolle nemlig manglen på visse varer f.eks. byggematerialer, chips til elektronikindustrien og tillige arbejdskraft.

Ser man tilbage til april 2021 så vi at inflationstallet på 1,5 procent. Danmarks Statistik siger dertil at varer også i gennemsnit steget 10,3 procent det seneste år.

»Krigen har fået priserne på råvarer, fødevarer og energi til stige endnu mere. Priser som i forvejen var historisk høje. Det er på mange måder den perfekte storm, der rammer i øjeblikket,« lyder det fra Palle Sørensen.

»Sidste år skabte den globale genopretning efter pandemiens tidlige faser stor efterspørgsel, og samtidig var forsyningskæderne voldsomt pressede, hvilket gjorde for eksempel fragt uhørt dyrt. Læg dertil lokale nedlukninger, ekspansiv penge- og finanspolitik, og mangel på særlige komponenter, herunder mikrochip, og så han man opskriften på meget høj inflation.«

Og ikke nok med det, er vi yderligere ramt af udbudschok, da Rusland er storproducent af både hvede, metaller og energiprodukter, fortæller han.

Kilde: BT.DK, Finans.dk og Danmarks Statistik
Fotokredit: Danmarks Statistik (C) 2022.

Exit mobile version