Danmark er NR. 1 SOM verdens mindst korrupte land

For femte gang topper Danmark liste over mindst korrupte lande – men det betyder ikke, at Danmark er fri for korruption, vurderer antikorruptionsorganisation. Der er dog flere der udgiver Anti-koruptionslister og dermed forskellige lande der kan kalde sig nr. 1.

På denne liste er det femte år i træk, at toppen har navnet Danmark på listen over de mindst korrupte lande i verden.

Det er den globale antikorruptionsorganisation Transparency International, der har lavet opgørelsen over niveauet af korruption i den offentlige sektor i en række lande. Landene tildeles point på en skala fra 0 til 100. Jo højere tal, jo bedre. Danmark har denne gang fået en score på 90. Sidste år var den på 88.

– Det er enormt glædeligt, fordi de punkter, vi går lidt frem på, omhandler sådan nogle kerneting, såsom at udlandet opfatter det som om, at når man skal drive forretning i Danmark, så skal man ikke have penge op af lommen til bestikkelse, men at der er et godt og sundt forretningsmiljø i Danmark,”

siger Jesper Olsen, der er formand for Transparency International Danmark

De enkelte landes score bliver sat sammen på baggrund af en række forskellige kilder fra en række forskellige lande. Ingen danske besvarelser eller bedømmelser indgår i Danmarks score.

Nordisk top fem

Antikorruptionsorganisationen, der er tilstede i de fleste lande, stiller linsen skarpt på 180 forskellige lande rundt omkring i verden.

Det er en top fem, som i den grad er erobret af de nordiske lande.

Danmark, Finland, Norge og Sverige indtager første til fjerdepladsen. På andre lister er Singapore nummer 1 og Danmark kommer først længere nede af listen.

Finland i denne liste deler andenpladsen med New Zealand i korruptionsindekset med en score på 87, og Sverige deler fjerdepladsen med Singapore, som har en score på 84.

I den modsatte ende af listen ligger Somalia nederst med en score på 12 med Syrien og Sydsudan lige over sig. Nordkorea ligger også helt i bunden med en score på 17.

På trods af et øget internationalt fokus på korruption er den gennemsnitlige score 43 ud af 100 point for 11. år i træk, oplyser Transparency International. De fleste lande har kun opnået marginal fremgang i kampen mod korruption og mere end to tredjedele af verdens lande scorede under 50 point, og ifølge antikorruptionsorganisationen er korruption tæt forbundet med mange andre problematikker som klimakrise og sikkerhedspolitik.

Ukraine

Et af de lande, som over en årrække har rykket op på listen, er Ukraine. I 2022 har Ukraine en score på 33, hvilket er en signifikant forbedring på otte point siden 2013, skriver Transparency International.

Stadig korruption i Danmark

Selv om den danske score er høj, kan man ikke konkludere, at der ikke er ret meget korruption i Danmark, påpeger Jesper Olsen fra Transparency International Danmark.

– Der er korruption i Danmark. Vores indeks fortæller noget om, hvordan niveauet af korruption i Danmark opfattes, og hvad det er for en oplevelse, man i udlandet har af at samarbejde med danske myndigheder og embedsmænd, siger Jesper Olsen.

Ingen lande har nogensinde fået en perfekt score i korruptionsindekset, og det vil formentlig heller aldrig ske, tilføjer han.

Men der er en ganske nem måde, Danmark kan forbedre sin score yderligere på.

– Ved at anerkende, at der også er nogle områder, hvor vi skal forebygge. Danmark er kendetegnet ved at være et af de lande, som ikke engang har en strategi for, hvordan man forebygger korruption, forklarer han.

Ifølge Jesper Olsen skal man også vende blikket mod Christiansborg, for vi er ikke særlig robuste, når det kommer til politikerne.

– Danmark er et af de lande, hvor det er nemmest eksempelvis at mørklægge økonomiske transaktioner til politikerne, siger Olsen.

Kilde: Transparency International
Fotokredit: Pexels