Antallet af jobs rasler i bund – specielt otte brancher er hårdt ramt

I 14 brancher har der været et fald i antallet af ledige stillinger det seneste år og der er en række brancher der er ekstra hårdt ramt.Især er det gået rigtigt stærkt inden for byggeriet under og efter coronakrisen, men nu er antallet af job faldet markant eller med hele 32 procent det seneste år, viser nye beregninger fra Dansk Erhverv. Men der er mange andre brancher der mærker de dårligere tider.

Illustration: Containerområdet i Aarhus Havn har længe været under pres. Der stables flere steder på havnen, og højere. I november slog havnen sin egen rekord. Aarhus Havn har nu næsten 70 procent af al containeromsætning i Danmark. Da container nummer 623.830 blev løftet over kajen i Danmarks største erhvervshavn for få dage siden, var sidste års omsætning slået. Det betyder, at al omsætningen i havnen året ud er ren vækst. (C) Copyright 2022 Fotokredit: Aarhus Havn.

Nedturen på jobmarkedet er så markant at arbejdsløsheden vil stige med flere procent og at eksporten vil dykke

Dansk Erhverv har for Berlingske lavet en specificeret jobstatistik på baggrund af indrapporteringer til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Her ser man at antallet af stillingsopslag fordelt på brancher over det seneste år. Antallet af ledige stillinger er nemlig et af nøgletallene for, hvordan det går på arbejdsmarkedet, og de nye tal fra Dansk Erhverv kan betyde at vi får recession.

Der er nedgang over en bred kam i de brancher, som er med i opgørelsen. I otte brancher er der et dyk på over 20 procent. Der er regnet på tal fra oktober sidste år og til oktober i år, som er de nyeste tal, man kan få. Tallene er fra Jobindsats.dk, som hører under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Værst ser det ud inden for sundhed, omsorg og pleje. Nummer to er undervisning og vejledning, men bevæger vi os over i den private sektor, er der også en række røde tal.

Inden for bygge og anlæg har der været en nedgang på næsten en tredjedel. Det samme er tilfældet for jern, metal og auto samt industrien.

Cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer, understreger overfor Berlingske, at nedgangen i antallet af stillinger sker fra et meget højt niveau. Alligevel mener Tore Stramer, at tallene er lidt foruroligende.

»De fremadskuende nøgletal for arbejdsmarkedet er desværre begyndt at vakle mærkbart over de seneste måneder. Antallet af ledige jobopslag er faldet med cirka 22 procent siden februar, og antallet af fyringsvarsler er samtidig steget til det højeste niveau siden coronakrisen i 2020,«

»Hastigheden hvormed virksomhedernes ansættelsesbehov falder, gør indtryk og er et håndfast varsel om, at vi går et år i møde med faldende beskæftigelse og stigende ledighed,«

siger Tore Stramer.

De svagere tider på arbejdsmarkedet kommer på et tidspunkt, hvor den danske økonomi bliver ramt på to sider. Alle havde forventet, at den solide jobfest, der har været efter coronakrisen, måtte flade ud på et tidspunkt. Den hastige stigning i beskæftigelsen kunne ganske enkelte ikke vare ved.

Men oven i den vending er så kommet den kraftigt stigende inflation. Den kan både virksomhederne og forbrugerne mærke. I tallene fra Dansk Erhverv kan det ses ved, at der udover byggeriet og industrien også er store nedgange i antallet af jobopslag i brancher som finanssektoren, salg og marketing samt oplevelseserhvervene.

Dansk Erhverv regner med en nedgang i beskæftigelsen i løbet af næste år på mellem 75.000 og 100.000 personer. Det skriver Berlingske.dk

Sådan går jobfesten

Tabellen viser udviklingen i antallet af jobopslag i de forskellige  brancher fra oktober sidste år til oktober i år. Tallene er i procent.

NavnÆndring
Erhvervsgrupper i alt– 11
Sundhed, omsorg og personlig pleje– 61
Undervisning og vejledning-35
Pædagogisk, socialt og kirkeligt arbejde-33
Bygge og anlæg-32
Jern, metal og auto-32
Industriel produktion-32
Kontor, administration, regnskab og finans-30
Salg, indkøb og markedsføring-28
Medie, kultur, turisme, idræt og underholdning-18
It og teleteknik-11
Transport, post, lager- og maskinførerarbejde-10
Hotel, restauration, køkken, kantine-6
Rengøring, ejendomsservice og renovation-6
Design, formgivning og grafisk arbejde2
Vagt, sikkerhed og overvågning3
Landbrug, skovbrug, gartneri, fiskeri og dyrepleje3
Tekstil og beklædning3
Nærings- og nydelsesmiddel5
Træ, møbel, glas og keramik7
Akademisk arbejde11
Ledelse20
Elever39

Kilde: Dansk Erhverv på baggrund af tal fra Jobindsats.dk

Kilde: Berlingske.dk
Fotokredit: