Analyse: Dobbeltbeskatnings-overenskomster og Gennemstrømnings-selskaber

Den nylige dom fra Højesteret omhandler vigtige aspekter af dobbeltbeskatningsoverenskomster og brugen af gennemstrømningsselskaber. Hvilken betydning og Tax Compliance bør ændres, hvad det kan betyde for andre i lignende situationer.

Gennemstrømingsselskaber uden aktivitet eller ansatte er kilden til forståelsen

Dommen fra Højesteret vedrører et tilfælde, hvor moderselskaber hjemmehørende i henholdsvis Cypern og Luxembourg blev anset for skattepligtige af udbytter fra deres danske datterselskaber. Dette skete på baggrund af selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra c, og kildeskattelovens § 69, stk.

Moderselskaber, der var hjemmehørende henholdsvis på Cypern og i Luxembourg, var i medfør af selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra c, skattepligtige af udbytter fra deres danske datterselskaber, idet der hverken efter moder-/datterselskabsdirektivet eller dobbeltbeskatningsoverenskomsterne mellem Danmark og henholdsvis Cypern og Luxembourg skulle ske nedsættelse af eller fritagelse for kildeskatten, fordi der forelå retsmisbrug efter direktivet, og fordi moderselskaberne ikke kunne anses for at være retmæssig ejer af de udloddede beløb efter dobbeltbeskatningsoverenskomsterne. I den ene sag (sag 69/2021), der angik to udbytter, fandt Højesteret, at det ene udbytte var fritaget for beskatning efter selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra c, sammenholdt med den dansk-amerikanske dobbeltbeskatningsoverenskomst. Højesteret tiltrådte, at selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra c, 5. pkt., om transparente moderselskaber, må forstås således, at fritagelse for skattepligt forudsætter, at også betingelsen om, at beskatning skal frafaldes eller nedsættes efter moder-/datterselskabsdirektivet eller en dobbeltbeskatningsoverenskomst, er opfyldt. En indsigelse om, at en beskatning stred imod en bindende administrativ praksis, blev ikke taget til følge. I sag 69/2021 blev det indeholdelsespligtige selskab anset for ansvarlig for den manglende indeholdelse af udbytteskat, jf. kildeskattelovens § 69, stk. 1, jf. kildeskattelovens § 65, stk. 1. Kravet på betaling af det ikke indeholdte beløb skulle tillægges renter efter opkrævningsloven. EMRK artikel 6 og EU’s Charter om grundlæggende rettigheder kunne ikke føre til et andet resultat.

Højesterets dom vedrører anke af SKM2021.304.ØLR og SKM2021.409.ØLR. Om skattepligt: Skatterådets bindende svar SKM2011.441.SR. Det bindende svar blev påklaget til Landsskatteretten, hvis kendelse ikke er offentliggjort (kendelse af 13. marts 2012, j.nr. 11-02359). Landsskatterettens kendelse blev indbragt for Østre Landsret, hvis dom af 3. maj 2021 er offentliggjort i SKM2021.304.ØLR. 

Om forrentning af udbytteskatten: Landsskatterettens afgørelse SKM2012.26.LSR. Landsskatterettens afgørelse blev indbragt for Østre Landsret, sammen med ovennævnte sag, men blev udskilt til efterfølgende, særskilt afgørelse på skriftligt grundlag. Denne dom af 2. juli 2021 er offentliggjort i SKM2021.409.ØLR.

SKM2012.26.LSR er en afgørelse fra Landsskatteretten, der omhandler beskatning af likvidationsprovenu. I denne sag blev det fastslået, at et likvidationsprovenu, som blev udbetalt til et udenlandsk moderselskab, ikke ville udløse dansk kildeskat, forudsat at moderselskabet var den retmæssige ejer og hjemmehørende i et land med en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Danmark.

Dobbeltbeskatningsoverenskomster

Dobbeltbeskatningsoverenskomster (DBO’er) er aftaler mellem to lande, der har til formål at undgå, at samme indkomst beskattes i begge lande. Disse overenskomster spiller en central rolle i international skatteret og er designet til at fremme handel og investeringer ved at eliminere dobbeltbeskatning.

I den aktuelle sag blev det vurderet, at moderselskaberne ikke kunne anses for at være de retmæssige ejere af de udloddede beløb. Dette skyldtes, at der forelå retsmisbrug, og at moderselskaberne fungerede som gennemstrømningsselskaber.

Gennemstrømningsselskaber

Gennemstrømningsselskaber er selskaber, der bruges til at kanalisere indkomst fra et land til et andet for at drage fordel af gunstige skatteregler. Disse selskaber har ofte ingen reel økonomisk aktivitet i det land, hvor de er hjemmehørende, og bruges primært til at minimere skattebetalinger.

Højesteret fandt, at der i dette tilfælde var tale om misbrug af moder-/datterselskabsdirektivet og dobbeltbeskatningsoverenskomsterne. Derfor blev moderselskaberne ikke anset som retmæssige ejere af udbyttet, og der skulle derfor ikke ske nedsættelse af eller fritagelse for kildeskatten.

Betydning for Andre i Lignende Situationer

Denne dom har vidtrækkende konsekvenser for andre virksomheder, der anvender gennemstrømningsselskaber. Det understreger vigtigheden af at sikre, at selskaber har reel økonomisk aktivitet og ikke blot fungerer som skatteplanlægningsværktøjer. Virksomheder bør være opmærksomme på risikoen for at blive anset for at misbruge skattereglerne, hvilket kan føre til betydelige skattekrav og renter.

Konklusion

Dommen fra Højesteret markerer en vigtig præcedens i forhold til brugen af gennemstrømningsselskaber og anvendelsen af dobbeltbeskatningsoverenskomster. Det er afgørende for virksomheder at sikre, at deres strukturer og transaktioner er i overensstemmelse med både nationale og internationale skatteregler for at undgå uventede skattekrav.

Højesteret udtalte i sagen om Cook Medical, at renterne i sagen var betalt eller tilskrevet gældsbreve på oprindeligt i alt 900 mio. EUR. Cook Group havde efter det oplyste ikke ydet lån i forbindelse med omstruktureringen eller efterfølgende erhvervet gældsbrevene. Den betaling, som Cook Group havde modtaget fra sit datterselskab i Cayman Islands, var ikke betaling af rente, men måtte anses for betaling af udbytte i kraft af ejerforholdet.

Højesteret fandt derfor, at Cook Group ikke kunne anses for at være den retmæssige ejer af renter som anført i af dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og USA. Allerede som følge heraf skulle beskatningen af renterne i Danmark ikke frafaldes efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten.

Landsretten var kommet til samme resultat.

Kilde: Advokat og Revisor Samvirket, AORS.DK
Fotokredit: aors.dk, stock.adobe.com
Personer/Firmaer/Emner/#: #DBO, #Gennemstrømningsselskaber, #Skattestyrelsen, #Offshoreselskaber
Copyrights: Ⓒ 2024 Copyright by https://AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.