Forskellige renter fra bank til bank gør at du kan spare flere tusinde kroner ved et skifte

Flere og flere skifter bank og med god grund. Der kan nemlig være flere fordele ved at skifte udover selve renten og gebyrerne, fordi mange banker i dag også er i stand til at tage sig af investeringer, boliglån, private forsikringer, erhvervsforsikringer og nu flere internationale kreditkort end sædvanligt.

Kryptovaluta status

Kryptovaluta er også blevet mere udbredt, men er forsat alene tilgængeligt i få banker. Selvom Kryptovaluta generelt bliver mere og mere udbredt er Danmark forsat stærkt handicappet i den almindelige konkurrence fordi iværksættere ikke kan lave løsninger da Skattestyrelsen fortsat betragter Kryptovaluta som spekulation og derfor ikke henhører under Kursgevinstloven. Man bliver således straffet med ca. 52% beskatning og kun 27% fradrag for tab og med FIFO metoden som regneregel, der betyder at hver handel skal opgøres og beskattes for sig selv.

Bankoprettelser er fortsat både langsommeligt og frustrerende for mange iværksættere

Selvom det er blevet dyrere er det ikke blevet nemmere, for bankerne er forsat umådeligt langsomme om at oprette en konti, mens der er ca. 75% chance for et afslag hvis du f.eks. lige har stiftet et A/S eller APS.

Der kan være flere tusinde kroner at spare, hvis man vælger at skifte bank.

Alt er efterhånden steget i pris det seneste år. Det gælder nu også renterne på helt almindelige banklånstyper såsom billån, boliglån, andelsboliglån samt forbrugslån.

Men renterne stiger i forskellige hastigheder afhængigt af, hvilken bank man er kunde hos.

Danske Bank har for eksempel varslet kunderne om stigninger på 1,25 procentpoint fra nytår, mens Nordea allerede har hævet renten med 0,75 procentpoint. Derfor kan der være penge at spare, hvis man vælger at skifte bank.

“Der kan være penge at tjene, og når man først har fundet en bank, der er billigere og tager alle ens bankforretninger med, er det praktiske i det intet stort problem,”

siger Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Det er også det billede, virksomheden Mybanker oplever. Den sammenligner bankernes tilbud for forskellige kunder.

– Forskellen mellem det bedste tilbud og det dårligste tilbud på vores side er steget de sidste tre til seks måneder, så der kan sagtens være en forskel på et halvt procentpoint eller mere. Og hvis man har et andelsboliglån og skylder en million, kan man lynhurtigt ende op og have en forskel på 5.000 til 10.000 kroner om året, siger Mikael Mogensen, cheføkonom i Mybanker.

Mybanker har beregnet, at et lån på 200.000, som stiger med ét procentpoint, bliver cirka 1300 kroner dyrere om året.

Svært at navigere i

Det kan virke som en jungle at finde rundt i, hvis man vil skifte bank. For der findes mange banker med mange tilbud.

Og en undersøgelse af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fra august viser også, at mange kunder oplever bankmarkedet som komplekst, og mere end hver tredje kan ikke fremskaffe oplysninger om den samlede pris for at være kunde i deres bank.

Den samlede pris er dog lige netop det, man skal finde ud af, inden man begiver sig ud i et bankskifte, siger Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk.

Flere og flere viser interesse for at omlægge boliglån: Så meget kan du skære af gælden

De stigende renter giver mulighed for at omlægge sit realkreditlån, og der kan være penge at hente. Det kan du læse mere om her.

– Det, man skal gøre, er at kigge på ens samtlige bankforretninger og finde ud af, hvad man kan spare, hvis man vil flytte. Finde den samlede pris for andelsboliglånet, billånet, forbrugslånet og pensionsordninger – hele porteføljen, siger han.

Morten Bruun Pedersen forklarer, at det kræver noget benarbejde. Men når først det er gjort, er det ret ligetil at skifte.

– Den nye bank vil gerne gøre alle de praktiske ting for dig, så de flytter alle dine betalinger for dig. Det, der er problemet, er gennemsigtigheden på bankmarkedet med at finde den billigste bank. Men når først du har fundet den, er det nemt at flytte, siger han.

Renten kan stige hos ny bank

Men selv efter skiftet, skal man sørge for at holde tungen lige i munden.

For gebyrer og aftaler kan ændre sig med tiden.

– Vi har set, at renter og gebyrer lige så stille bliver justeret op igen. Det kan godt være, de kan komme med et godt tilbud, men man skal holde øje med, at tilbuddet holder på den lange bane, siger Morten Bruun Pedersen.

Og så skal man se efter det med småt.

– Man skal ikke kun se på renten. Man skal se efter det, der hedder ÅOP, årlige omkostninger i procent. Der har du alle ting med. Gebyrerne og renten er regnet ind i procentsatsen, siger Morten Bruun Pedersen.

Man kan ikke rigtig forudsige, hvad bankerne gør i fremtiden, så det er en risiko, man løber.

Siger Mikael Mogensen, cheføkonom i Mybanker

Både Morten Bruun Pedersen og Mikael Mogensen oplyser, at man kan forhandle med sin bank om stort set alle gebyrer.

Dog er der en risiko for, at selv om man skifter til en bank med lavere rente nu, kan den ende på samme niveau som ens nuværende bank senere hen.

– Det er meget muligt, at der sker noget med renten til næste år, og så forsvinder en del af den besparelse, man troede man fik. Men man bliver nødt til at begynde et sted og så holde øje, siger cheføkonom i Mybanker Mikael Mogensen og fortsætter:

– Hvis den nye bank ændrer renten, må man gribe telefonen og tale med dem om, hvorvidt det også skal gå ud over en. Man kan ikke rigtig forudsige, hvad bankerne gør i fremtiden, så det er en risiko, man løber.

KILDE: DR.DK
Fotokredit: Pengeseddel scannet af Advokat og Revisor Samvirket


Exit mobile version