Boligejere kan spare 100.000,- pr. million ved en skrå låneomlægning

Det lyder måske for godt til at være sandt, men det er det ikke. Boligejere med visse typer af lån f.eks. 0,5 pct.-lån kan nu både skære markant i restgælden og samtidigt sikre sig en lavere månedlig ydelse. Det er ikke sjælendt at disse muligheder opstår, men det er muligt nu.

Det er en overset finte. En skrå konvertering er ikke nødvendigvis mere risikabel end en lodret konvertering, men er nok ikke for alle, mener Mikkel Høegh. Jyske Realkredit.

Men det er en god garanti for flekslånere, der frygter rentestigninger. Hvis man får gevinsten i forbindelse med salg eller ren konvertering – altså uden tillægsbelåning, skal man IKKE betale skat.

»Jeg synes måske ikke, at dette er rådgivning, der gælder alle. Det er mere for de lidt spekulative, men muligheden er der nu,« siger afdelingsdirektør i Jyske Realkredit Mikkel Høegh.

Kursfald er forklaringen

Det er nemlig de ellers stillestående kurser på alle de 30-årige 0,5 pct. lån der nu falderder faldet så meget, at mange med fordel vil kunne lægge dem om. Normalt udskifter man lånet med et nyt fastrentelån, men det giver typisk en højere ydelse. Det kalder man en lodret konvertering.

Den skrå konvertering går ud på at man går fra 0,5 pct.-lånet og over i et flekslån, at gevinsten opstår.

Kursen på flekslånet er faldet til under kurs 92 på under en uge. Det betyder så netop, at man kan indfri sine lån til den kurs og dermed opstår der en fortjeneste

I en skrivelse fra Jyske Realkredit fremgår det at man med fordel bør omlægge et lån på 1.800.000 kr. til et F5-lån. Dermed falder restgælden med næsten 100.000 til 1.704.000 kr. Udgangspunktet en kurs på 92 på 0,5 pct.-lånet. Den årlige ydelse før skat falder således fra knap 70.000 kr. til 64.000. Vælger man et F1-lån, falder ydelsen ca. 10.000 kr.

»Der er ingen tvivl om, at konverteringer op ad eller skråt nu kommer i spil. Jeg vil sige, at den klassiske konvertering måske er lige spekulativ nok i det her marked,« siger Mikkel Høegh, der er afdelingsdirektør i Jyske Realkredit.

Den skrå konvertering er oplagt, mener han.

»Men her skal man være opmærksom på, at risikoprofilen så bliver ændret. Godt nok er der mest bevægelse i de lange renter, der er mest konjunkturfølsomme. Men der sker også bevægelser i den korte ende,« forklarer Mikkel Høegh.

Hvis man lægger om til et flekslån – selv et F5, skal man være opmærksom på, at man får en anden risikoprofil. Man er ikke sikker på at få den samme rente i 30 år.

Men da de færreste specielt lejlighedsejere bliver boende ret meget længere i samme bolig end i fem år, er F5-lånet måske en tanke værd.

Scroll to Top